Protesti na Poljskem proti predlagani popolni prepovedi splava

Objavljeno: .

Danes in jutri potekajo množični protesti širom Poljske proti predlagani skoraj popolni prepovedi splava. Ženske organizacije, skupine za človekove pravice in poljske politične opozicijske stranke skupaj protestirajo v Črnih protestih  #czarnyprotest (Black protests). Oblečeni v črno udeleženci izražajo svojo jezo in pozivajo poljsko vlado, da konča maltretiranje žensk. Poljski parlament je 23. septembra dal zeleno luč za zakon, s katerim bi skoraj v celoti prepovedali splav, hkrati pa brez razprave zavrnil predlog zakona organizacij za ženske pravice o liberalizaciji obstoječega zakona, ki je eden najbolj strogih v Evropi. Protesti bi se naj nadaljevali v ponedeljek, 3. oktobra z nacionalno stavko, h kateri  pozivajo ženske, da na tak način izrazijo svoje nestrinjanje in odklonijo kakršnokoli plačano ali neplačano delo.

Predlog zakona predvideva splav le v primeru ogroženosti življenja ženske, nikakor pa ne več, če je nosečnost posledica kriminalnega dejanja (posilstvo ali incest), če je zarodek resno poškodovan ali če je ogroženo zdravje ženske. Zvišuje kazni za kaznivo dejanje pomoči pri izvajanju splava zdravstvenih delavcev z največ 2 let  na 5 let zapora in tudi ženski, ki splavi, lahko grozi zaporna kazen od 3 mesecev do 5 let. Sodniki  bi lahko celo sami odločali, kdaj in v katerem primeru začnejo kazenski postopek zoper posamezno žensko, ki je splavila. Poljske zdravnice in zdravniki bodo postavljeni pred nemogočo izbiro, ali varovati živlenje ženske in ogroziti svoje celotno življenje in kariero ali preprosto zavrniti predpisane postopke in ogroziti življenje pacientk.

Ženske organizacije so predlagale zakon, ki bi dovoljeval splav na zahtevo ženske v prvih 12 tednih nosečnosti, ohranil obstoječe izjeme za abnormalnosti zarodka do 24. tedna in za posilstvo ali spolno nasilje do 18. tedna nosečnosti ter zvišal dostop do kontracepcije in spolne vzgoje. 

Poljski parlament je tudi potrdil predvideno zakonsko ureditev o oploditvi iz epruvete (IVF), ki dovoljuje ženski za oploditev eno samo jajčece, kar bistveno zmanjšuje možnost uspešne zanositve in prepoveduje  zamrznitev oplojenega jajčeca.

 

 

vir za članek:   http://www.womenlobby.org

vir za fotografijo: : http://partiarazem.pl/2016/09/czarnyprotest-trwa-demonstracje-calej-polsce/