Poziv poslankam in poslancem, ki nameravajo podpreti Janeza Janšo za mandatarja

Objavljeno: .

ŠE LAHKO PREPREČITE MORALNI POLOM SLOVENSKE POLITIKE

 

V Ženskem lobiju Slovenije smo ogorčene, da so se stranke, ki so še ne tako davno zagotavljale, da niso pripravljene sodelovati s SDS, sklenile koalicijsko pogodbo in se odločile vstopiti v vlado, ki jo bo vodil Janez Janša, politik, ki v Sloveniji pooseblja tako imenovano »Orbanovo demokracijo«.

 

Zato Ženski lobi Slovenije podpira in svoje članice vabi na shod »Brez strahu. Proti koaliciji sovraštva« in poziva vse poslanke in poslance, ki nameravate podpreti novega mandatarja, da s svojim glasom proti preprečite moralni polom slovenske politike.

 

Ta apel naslavljamo na vas, poslanke in poslanci ker:

-     Ni vseeno, ali bo nova vlada reformirala zdravstvo in razvijala dolgotrajno oskrbo po ameriškem ali švedskem zgledu, ali bo razumela državo kot močno, demokratično  orodje za hitrejši, zelen tehnološki in socialni razvoj, ali pa jo bo preoblikovala po tržnem vzorcu in reševanje perečih problemov ob povečevanju družbene neenakosti prepustila trgu, tujim multinacionalkam in preračunljivim političnim zavezništvom z velikimi globalnimi igralci.

-       Ni vseeno, ali bo varovala in uresničevala pravico žensk do resnične enakosti v družini, pri delu in vpolitiki, ali pa jih bo potiskala le v vlogo »matere naroda in kraljice doma«.

-      Ni vseeno, kako bo usmerjala vzgojo in izobraževanje v vrtcih in šolah: ali bosta prevladovala revizionizem in domobranska razlaga dogajanj v drugi svetovni vojni, ali pa celovito obravnavanje naše tragične polpreteklosti, brez enačenja položajev storilcev in žrtev, kolaboracije in NOB ter izničevanja socialističnega obdobja.

-      Ni vseeno, kakšna vzgoja za državljansko kulturo in etiko bo prevladala v javnih šolah in vrtcih: ali vzgajanje za domoljubje v slogu »za narodov blagor«  ali za državljansko kulturo z vključeno osebno in skupno odgovornostjo do ljudi in narave; ali bosta  mladim ljudem ponujeni le moralistična obsodba splava  in zavračanje različnih oblik varne kontracepcije, ali pa spolna vzgoja, ki temelji na priznavanju enakosti spolov, na informacijah, ki omogočajo racionalno in svobodno odločanje o lastnem telesu in intimi, ter priznavanju enakovrednosti spolnih praks, temelječih na soglasju med odraslimi partnerji in neškodljivih za druge ljudi.

-       Ni vseeno, ali bo podpirala ali spremenila zakonodajo in sodno prakso, ki dopuščata zelo svojevoljno in ženskam sovražno obravnavo posilstva.

-    Ni vseeno, če vaš glas za sodelovanje v koaliciji pripozna ali zavrne kot nesprejemljivo koalicijsko partnerko tisto stranko, katere voditelj kritični novinarki proglasi za odsluženi prostitutki, najpomembnejši medij njegove stranke pa eno ugledno bivšo slovensko političarko opiše kot zloglasno podpornico umorov nerojenih otrok, drugo pa kot politično podtaknjenko nekakšne »globoke države« v Demos.

Od vas zahtevamo, da ne dopustite, da bi vzvodi izvršne oblasti tudi v Sloveniji prešli v roke kulturi potvarjanja dejstev in sovražnega tvitanja, kulturi, ki naznanja bližino konca parlamentarne demokracije.

 

Ženski lobi Slovenije                                                                      V Ljubljani, 26. 2. 2020