Kdo plačuje ceno krize v Sloveniji in kakšen je vpliv protikriznih ukrepov?

Objavljeno: .

 Vabljeni na okroglo mizo Ženskega lobija Slovenije, ki bo v Kopru, v četrtek, 17. oktobra 2013 ob 17.00 uri v knjižnici Znanstveno raziskovalnega središča Univerze na Primorskem, Garibaldijeva 1. Namen okrogle mize je odpreti kritično razpravo o vplivu krize in protikriznih ukrepov na položaj žensk v Sloveniji in tudi na položaj mladih, moških, starejših in drugih skupin. 

 

 

Kdo plačuje ceno krize v Sloveniji in kakšen je vpliv protikriznih ukrepov na prebivalke in prebivalce Slovenije? 

V četrtek, 17. oktobra 2013 ob 17. uri, Knjižnica Znanstveno raziskovalnega središča, Univerza na Primorskem, Garibaldijeva 1, Koper 

 

Kriza je korenito posegla v življenja žensk in moških v Evropski uniji in Slovenija pri tem ni izjema. Če se radi pohvalimo z visokim deležem zaposlenih žensk v primerjavi z drugimi državami EU, je ob tem potrebno povedati tudi veliko bolj zaskrbljujoč podatek, da je zaposlenost žensk leta 2011 padla pod raven zaposlenosti žensk v Sloveniji iz leta 2005. Rezi v javnem sektorju (plače, zaposlovanje), zlasti v zdravstvu, šolstvu in sociali, kjer je največ zaposlenih žensk napovedujejo zniževanje zaposlenosti žensk v prihodnje. Čeprav je znižanje javnih izdatkov eden najpogostejših odgovorov na krizo tudi v Sloveniji in negativno vpliva na ženske in moške, je negativni učinek na položaj žensk dvojni. Stopnja revščine se povečuje in hkrati za blažitev zniževanja rezov pri socialnih storitvah in dajatvah, določen del prehaja nazaj v gospodinjstva na ramena žensk, ki še vedno opravijo večino neformalnega domačega in skrbstvenega dela. Zlasti ranljive skupine so ženske v enostarševskih družinah, upokojenke in migrantke. 

Namen okrogle mize je odpreti kritično diskusijo o vplivu krize in protikriznih ukrepov na položaj žensk v Sloveniji, pri čemer bomo izpostavili tudi mlade, moške, starejše in druge skupine. Ob tem ne moremo spregledati politike enakosti spolov v Sloveniji, ki je v času krize, (p)ostala marginalizirana tema, kar ima prav tako dolgoročne negativne posledice na položaj žensk in moških v slovenski družbi. 

 

V razpravi bodo sodelovale: 

 

Metka Roksandić (Ženski lobi Slovenije) 

dr. Mateja Sedmak (Znanstveno raziskovalno središče Univerze na Primorskem) 

Diana Jerman (Center za socialno delo Koper) 

mag. Nevenka Bandelj (Zavod za zaposlovanje Koper) 

Razpravo bo povezovala dr. Živa Humer (Mirovni inštitut) 

 

Okrogla miza je del projekta Protikrizni ukrepi in enakost spolov, ki ga izvaja Ženski lobi Slovenije in sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. 

Za dodatne informacije se obrnite na Živo Humer, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.