Ministra za pravosodje čaka v njegovem ministrstvu boj za ratifikacijo konvencije proti nasilju nad ženskami

Objavljeno: .

Slovenija naj brez oklevanja in metanja polen pod noge v Ministrstvu za pravosodje nemudoma ratificira Konvencijo Sveta Evrope o preprečevanju in boju proti nasilju nad ženskami in v družini!

Minister za pravosodje Goran Klemenčič je na potezi, da stre trdi oreh nasprotovanj posameznikov in odgovornih za posamezna področja v njegovem ministrstvu, ki nasprotujejo ratifikaciji te konvencije, čeprav jo je Slovenija podpisala že leta 2011 in sta obe ostali resorni ministrstvi njeno ratifikacijo podprli. 1. avgusta letos je omenjena konvencija začela veljati, a ne za Slovenijo.

Iz uvodnega govora Špele Veselič iz Društva SOS telefon na mednarodni konferenci o Istanbulski konvenciji, ki jo je organiziralo to društvo, lahko med drugim razberete razloge, ki se navajajo kot ovira. Vprašanje ni, kakšne so ovire, temveč kaj bo storjeno, da bodo zaščiteni interesi posameznic in posameznikov v tej državi in postavljeni minimalni standardi za preprečevanje in boj proti nasilju nad ženskami in v družini.  

Vsako leto od leta 2011 naprej v Ženskem lobiju Slovenije javno pozivamo ministre in vlado, da ratificira to konvencijo. Nič se ni zgodilo. 

Verjamemo, da bo sedanjemu ministru Goranu Klemenčiču tokrat uspelo, saj je politična volja izkazana z navedbo njene ratifikacije na 41. strani Koalicijskega sporazuma. Potrebna je izvedba. Na to čakamo!

 

mednarodna konferenca društva SOS telefon