Volite nove obraze v občinski politiki, obkrožite ženska imena!

Objavljeno: .

Ženski lobi Slovenije je naslovil javni poziv volivkam in volivcem v 212 slovenskih občinah, da na lokalnih volitvah to nedeljo podprejo nove obraze v občinski politiki, obkrožijo na glasovnicah ženska imena in jim dajo preferenčni glas.

Na kandidatnih listah za tokratne lokalne volitve je 45% žensk in 55% moških med vsemi 23.328 kandidati. Delež ženskih kandidatk je višji v občinah s sorazmernim volilnim siistemom, saj je letos v celoti uaveljavljena zakonska določba o 40% zastopanosti obeh spolov in njihovo izmenično razvrščanje na kandidatnih listah. V občinah z večinskim volilnim siistemom je delež predlaganih kandidatk nižji.

Podpora volivk in volilvev je še posebej pomembna v tistih občinah, kjer je malo število kandidatk. Med njimi so tudi tri občine Sodražica, Vitanje in Luče, kjer že na zadnjih lokalnih volitvah ni bila izvoljen v občinski svet niti ena ženska. Na tokratnih volitvah je v Sodražici in v Vitanju na kandidatni listi le 1 ženska, v Lučah pa 2. Občine, kjer sorazmerno številu prebivalcev odločajo tudi ženske, so bolj demokratične in sprejete odločitve bolj optimalne.

Besedilo poziva za podporo