Kar je preveč, je preveč!


Ženski lobi Slovenije, kolektivni član Glasu ljudstva, se pridružuje vsem predlogom, ki jih Glas ljudstva pošilja vladi in sedanjim pogajalcem o plačah in delovnih pogojih v zdravstvu. Vse, kar je narobe v zdravstvu namreč neposredno prizadeva predvsem ženske – v zdravstvu imamo veliko večino kot delavke, zlasti tiste podplačane, in veliko večino imamo kot tiste, ki doma skrbimo za vse bolne in zdravstvene oskrbe potrebne, večino imamo tudi med starejšimi, ki javno, učinkovito in dostopno zdravstvo, poleg otrok, najbolj potrebujejo.


Stavke navadno razsuvajo kapitalisti in zastopniki privilegijev dobro situiranih manjšin, ne ljudstvo. Tu pa imamo absurden položaj, ko je sindikat organizator štrajka, ki z njim ne izsiljuje le vlade, ampak bolne in pomoči potrebne ljudi in njihove svojce, priviligiran, srednjeveško organiziran ceh!


Ime sindikata, ki je navadno borec za delavske pravice in pravice odrinjenih v vsaki demokratični družbi, si je prilastil aroganten cvetober dobičkarsko usmerjenih privilegirancev, ki se predstavljajo kot sindikat vseh zdravnikov in zdravnic. Ta ceh ni pozabil samo Hipokratove prisege, ampak tudi, da nihče nima pravice samo zase zahtevati nemških plač in nemških delovnih pogojev, ko vsi zaposleni, brezposelni, upokojeni, bolni in invalidni tudi nimajo ne nemeških plač, ne nemških delovnih pogojerv, ne nemškega socialnega in zdravstvenega zavarovanja.


S svojim ravnanjem spravljajo v sramoto in rušijo družbeni ugled in moralni prestiž velike večine zdravnic in zdravnikov, ki dejansko ne stavkajo, ampak opravljajo svoje delo visoko strokovno in požrtvovalno, čeprav se nedvomno dobro zavedajo dolgotrajne krize javnega zdravstva in tudi oni terjajo, da jo začne vlada v dogovoru z njimi in z uporabniki njihovih storitev, pravično in kar se da hitro urejati. Hvala jim za to, res velika hvala!!!!


Stavkajo predvsem tisti, ki mislijo, da mora elita brezoblični gmoti pokazati, kje je njeno mesto.
Zato naj vlada res uporabi vsa demokratična pravna sredstva, ki so ji na voljo, ne le da prekine stavko, ki je marsikje sploh ni, saj je večina zaposlenih v javnem zdravstvu ne izvaja, ampak da prekine to nesramno parado arogantnosti in cinizma. V pogajanja naj direktno vključi tisti del zaposlenih v javnem zdravstvu, ki tam ne delajo samo štiri ure in ki si ni zgradil vil in kupil luksuznih stanovanj ter jaht z našim denarjem. Denarjem, ki je pritekel iz javne zdravstvene blagajne in iz osebnih žepov tistih, ki jih je sistem prisil še enkrat plačati storitve, ki so jih dejansko že plačali s svojim obveznim zdravstvenim zavarovanjem, pa do nji, zaradi njihovega šušmarjenja v polprivatnem in privatnem zdravstvu, niso mogli priti.


Predvsem pa, pogajati in izpogajati se je treba za normalne plače in delovne pogoje tudi tistih, ki so zdaj res popolnoma prezrte in prezrti, in podplačane_i: strežnice, snažilke, negovalke, zaposleni v klicnem centru 112, medicinske sestre in vse ostalo osebje, brez katerih noben prof. in dr. in dr. med. ne more opraviti svojega visoko strokovnega in družbeno resnično nujno potrebnega dela.


ŽLS zahteva vsem dostopno, kakovostno javno zdravstvo, pričakuje resnično solidarnost med zaposlenimi v javnem zdravstvu in tistimi, ki njihove storitve plačujemo, in jih nujno potrebujemo! Zahtevamo od vlade, da omogoči, da se med njimi vzpostavi resničen dialog in se nujne stvari takoj premaknejo z mrtve točke: zagotovitev dostopa do zdravnika, skrajšane čakalnih vrst...


Od arogantnega ceha privilegirane elite, ki si je prilastila pravico govoriti v imenu vseh zaposlenih v zdravstvu, pa zahtevamo tajkojšen konec vseh umazanih izsiljevanj na plečih in v škodo bolnic in bolnikov, zavarovank in zavarovancev!


Ceh, ki grozi, da bo nehal oskrbovatiu celo porodnice in otroke, je vreden samo še našega prezira!

 

Za Ženski lobi Slovenije,

Sonja Lokar, predsednica


 Uvodna fotografija povzeta s spletne strani: Understanding the advantages and risks of AI usage in healthcare - Thomson Reuters Institute

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka