V soboto, 9. julija 2022, smo se tri predstavnice Ženskega lobija Slovenije, Tonja Jerele, Milena Šmit in Sonja Lokar srečale z dvema predstavnicama, Manon Garcia in Violaine Lucas, ene najbolj znanih in uveljavljenih francoskih feminističnih nevladnih organizacij »Choisir la cause des femmes«, ki sta jo ustanovili Simone de Bouvoir in Gisele Halimi leta 1972, in ki je Francozinjam izborila pravico do legalnega splava.

 

 

1 fr

Na fotografiji od leve proti desni:

Manon Garcia, Milena Šmit, Violaine Lucas, Sonja Lokar

 

Danes se ta organizacija ukvarja predvsem s projektom zbiranja najboljših pravnih rešitev za ženske po vsej Evropi, ki jih kot primere najboljše prakse predstavlja in ponuja v sprejem celotni evropski politični javnosti.

 

V Sloveniji sta se srečali z visokimi vladnimi in parlamentarnimi predstavnicami in predstavniki, s predstavnicami političnih strank sredine in levega centra in levice, v civilni družbi pa z nami (ŽLS) in Zavodom Raziskovalni inštitut 8. marec.


Pogovor je tekel o zgodovini ženskega gibanja na Slovenskem, o stanju, v katerem je danes, o naših in njihovih vzponih in padcih. Skupaj smo ugotovile, da sta oslabljena levica in v desno drseči politični center največji vzrok za nazadovanje človekovih pravic žensk v Evropi in da je treba povečati skupne napore, da se človekove pravice žensk dosledno branijo in razvijajo po vsej EU in tudi po svetu.


Ko sta nas vprašali, kaj je tisto, kar v zakladnico "najboljšega v Evropi za ženske" lahko ponudi Slovenija, smo se vse tri strinjale, da je to naš 55. člen Ustave o svobodi odločanja o rojstvu otrok. Ponosni smo tudi na mrežo javnih vrtcev in njihovimi program. Želele sta dodatne informacije, ki smo jih poslale (v angleškem jeziku).

 

Zapisala: Sonja Lokar, Ljubljana, 9.7. 2022

 

 

................................................................

Violaine LUCAS je profesorica književnosti. Diplomirala je tudi iz kazenskega prava. Z Gisèle Halimi je začela sodelovati leta 2003. Bila je nacionalna sekretarka Choisir la cause des femmes od 2004 do 2020. Začela je in koordinirala primerjalno analizo pravic žensk v Evropski uniji, ki je bila objavljena z naslovom La Clause de l'Européenne la plus favorisée, v izdaji Editions des femmes leta 2008.

Soorganizirala je več dogodkov "Najboljše iz Evrope za ženske", zlasti v času francoskega predsedstva Svetu EU leta 2008, pa tudi evropska feministična srečanja v Saint-Nazairu leta 2011 in 2013. Od januarja 2021 je predsednica Choisir la cause des femmes.

 

Manon Garcia je docentka filozofije na Univerzi Yale. Doktorirala je iz filozofije v Parizu. Njeno primarno raziskovanje je iz politične filozofije, feministične filozofije, moralne filozofije in filozofije ekonomije. Ukvarja se tudi z vprašanji francoske filozofije 20. stoletja, kritične teorije, filozofije družbenih ved in fenomenologije. 
Njena prva knjiga je bila We Are Not Born Submissive: How Patriarchy Shapes Women's Lives.  Druga knjiga je bila La Conversation des sexes: Philosophie du consentement (Pogovor spolov: Filozofija soglasja).

 

 

................................................................

Leta 1971 sta Simone de Beauvoir in Gisèle Halimi soustanovili združenje »Choisir la cause des femmes«, organizacijo za pravice žensk. Cilj združenja je bil braniti podpisnike manifesta 343, ki bi lahko bili obtoženi.

 


Simone de Beauvoir, (1908-1986). francoska pisateljica, eksistencialistična filozofinja, politična aktivistka, feministka in družbena teoretičarka. Sama se ni imela za filozofinjo, vendar je opazno vplivala tako na feministični eksistencializem kot na feministično teorijo. Pisala je romane, eseje, biografije, avtobiografijo, monografije o filozofiji, politiki in družbenih vprašanjih. Najbolj znani so njeni romani, npr. L'Invitée in Mandarini (Les Mandarins), pa tudi njena razprava Drugi spol (Le deuxième sexe) iz leta 1949, podrobna analiza zatiranja žensk in temeljno delo sodobnega feminizma.

 

Gisèle Halimi, (1927-2020). Bila je vplivna francoska pravnica, političarka, pisateljica in feministična aktivistka. V svoji karieri je zagovarjala številna sojenja, ki so v Franciji postala zgodovinska, vključno s sojenjem Bobignyju leta 1972 proti Marie-Claire Chevalier. Sodili so petim ženskam: mladoletni ženski, ki je splavila po posilstvu, in štirim odraslim ženskam, vključno z njeno mamo, zaradi sodelovanja ali izvedbe splava, ker je bil takrat nezakonit (razen v primerih, ko je bilo življenje matere ogroženo, v nevarnosti). Mlada ženska, Marie-Claire Chevalier, je bila spoznana za nedolžno storitve kaznivega dejanja, sojenje pa je pomagalo premakniti državno zakonodajo o splavu v smeri dekriminalizacije.

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka