14. 2. 2023 sva se dve predstavnici Ženskega lobija Slovenije, Sonja Lokar, predsednica in Živa Vidmar, članica Sveta ŽLS, na našo pobudo srečali s predsednikom poslanske skupine SD Janijem Prednikom in poslancem Sonibojem Knežakom. Obe poslanki SD, ki se naj bi pogovora tudi udeležili, sta bili nujno zadržani, in tudi na naši strani sta umanjkali dve, ki sta zboleli.


Predstavili sva jima način delovanja ŽLS, naše prioritete in preverili, katere teme bi mogoče lahko obravnavale skupaj vse poslanke državnega zbora, ne glede na strankarsko barvo.


Izkazalo se je, da bi skupna tema lahko morebiti postalo vprašanje seksističnega in stereotipnega obravnavanja poslank in preprečevanje verbalnega in drugega nasilja, ki doleti ženske v politiki, še posebno tiste, ki dosežejo najodgovornejše politične funkcije ali se najbolj javno uveljavijo.

 

Živa Vidmar je predstavila pobudo, da parlament posveti pozornost antifašistični ženski tradiciji v Sloveniji, saj bo letos minilo 80. let od velikih ženskih demonstracij za pravice političnih zapornikov proti okupacijski italijanski oblasti v Ljubljani (21. 4.), 80. let od prvih volitev delegatk za Kočevski zbor, na katerem so polnopravno sodelovale tudi ženske, in 80. let od ustanovitve slovenskega dela edine protifašistične ženske zveze v okupirani Evropi. Te obletnice so dobra priložnost, da se v parlamentu obudi spomin na napredno žensko gibanje, ki je bilo izjemno pomemben akter NOB in graditve povojne oblasti, na obdobje, v katerem so si ženske izborile popolno enakost pred zakonom in mnoge ekonomske, socialne in osebne pravice.

 

Pogovor smo zaključili z dogovorom, da ostanemo v nenehnem proaktivnem odnosu, zlasti ko se bodo diskutirale ključne reforme, ki zadevajo zdravstvo, plače, dolgotrajno oskrbo in zmanjševanje revščine upokojenk, posebno samskih starejših žensk in samohranilskih družin. ki v njih itak visoko prevladujejo ženske. Povedali so nama, da so nam vrata te poslanske skupine vedno odprta. Dobile smo tudi povabilo na kavo prihodnji teden, ko bosta v DZ tudi obe poslanki.SD.


Zapisali Sonja Lokar in Živa Vidmar

 

Fotografija: Živa Vidmar

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka