Praznovanje mednarodnega dneva žensk je odraz izkušenj in boja socialno demokratsko organiziranih žensk v boju za politične, ekonomske in socialne pravice pred več kot sto leti,čeprav je šele 1975. leta postal tudi uradno priznani mednarodni praznik žensk.

 

Danes ga praznujemo kot dan spomina in opomina na prehojeno pot zatiranja žensk in njihovega boja za enakopravnost. Dokler bodo na svetu obstajale različne oblike njihove zapostavljenosti in prikrajšanosti, dokler ne bodo ženske imele enakih možnosti, tako dolgo bo praznovanje tega dneva nujno in smiselno.

 

V Sloveniji so dosežki ženske enakopravnosti zavidljivi, a še zdaleč ne zadostni. Ko slovenski župnik leta 2001 izjavi: " Ženska je ustvarjena kot pomočnica človeku.", ko v današnji politiki odločajo praviloma moški, ko moški večinoma vodijo podjetja, ko ženske zaslužijo manj kot moški, ko so ženske dnevno izpostavljene nasilju, umirajo zaradi nasilja partnerja in deklice še vedno prisilno poročajo, tako dolgo je praznovanje 8. marca, mednarodnega dneva žensk še kako potrebno.

 

Ob današnjem prazniku v Ženskem lobiju Slovenije čestitamo vsem ženskam z željo, da ga praznujejo ali obeležijo z mislijo, da se je za pravice žensk, človekove pravice potrebno tudi in neprestano boriti. Združene in solidarne lahko ženske spreminjamo našo družbo in svet, skupaj z moškimi.

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka