MONETIZING MISOGYNY
Gendered Disinformation and the Undermining of Women’s Rights and Democracy Globally
Dezinformacije na podlagi spola ter spodkopavanje pravic žensk in demokracije po vsem svetu
Lucina Di Meco, Februar 2023

 

Pobudnica in soavtorica treh nacionalnih raziskav - na Madžatrskem, v Indiji in Italiji, Lucina di Meco, ugotavlja, da se družbeni mediji, ki so jih sprva hvalili in pozdravljali zaradi njihovega demokratizacijskega potenciala kot idealnega javnega prostora za predstavljanje in izmenjavo idej, spreminjajo v sodobnega trojanskega konja in orožje za utišanje in zatiranje tistih skupin, za katere so trdili, da jih bodo okrepili: žensk, manjšin, bork in borcev za svobodo in zagovornic in zagovornikov človekovih pravic.

 

Ženske v politiki so še posebej tarča sovražnih in na diskriminaciji, nasilju in spolu temelječih dezinformacijskih kampanj.

Blatenje in lažne pripovedi o ženskah utrjujejo seksistične stereotipe in mizogine odnose ter odvračajo mlajše generacije žensk od kandidiranja ali dela v javni sferi.


Da bi se stanje spremenilo, morajo vlade in civilna družba odločneje zahtevati odgovornost digitalnih platform ter regulirati njihovo dejavnost. Prav te platforme so odgovorne za nevzdržno stanje, ko s svojimi algoritmičnimi preferencami in poslovnimi modeli spodbujajo širjenje najbolj nezaslišanih vsebin.


Raziskave so pokazale, kako si države in platforme zatiskajo oči pred tem problemom in kako so spregledale zahteve po odgovornosti ter učinkovitem urejanju tega, vse bolj aktualnega vprašanja.
Opozarjajo na primere, kako so politična gibanja, včasih vlade same uporabljale dezinformacije na podlagi spola, da bi spodkopale politično udeležbo žensk ter oslabile demokratične instituciuje in človekove pravice.

 

Kljub regionalni in kulturni raznolikosti treh analiziranih držav je zaslediti več skupnih trendov in vzorcev, povezanih z dezinformacijami na podlagi spola. V spregi s spletno zlorabo in nasiljem, je problem vse bolj razširjen in z njim se soočajo ženske v politiki po vsem svetu in predstavlja oviro za njihovo politično udeležbo in svobodo izražanja. Kampanje, ki temeljijo na seksističnih stereotipih in se zlonamerno širijo, imajo zastrašujoč učinek na ženske, v katere so usmerjene, večkrat  tudi na člane njihovih družin.

 

Pobudnica in soavtorica raziskav Lucina Di Meco

je strokovnjakinja za enakost spolov in zagovornica pravic žensk, ki jo Apolitical priznava kot eno izmed 100 najvplivnejših ljudi v politiki enakosti spolov za njeno delo na področju dezinformacij glede spola. Je soustanoviteljica #ShePersisted, globalne pobude, ki obravnava dezinformacije na podlagi spola in spletne napade na ženske v politiki, in sicer z raziskavami, podporo voditeljicam in zagovorništvom. Je avtorica publikacije #ShePersisted: Women, Politics & Power in the new media world,  #ShePersisted: Ženske, politika in moč v svetu novih medijev, študija odnosa med ženskami v politiki in družbenih medijih v 30 državah, tudi v Sloveniji. Njeno delo je bilo predstavljeno v New York Timesu, BBC, Time Magazine, Washington Post, Politico, El País, The Hill in Voice of America in številnih drugih medijih.

 

Preberite primere:

 

A PERFECT PROPAGANDA MACHINE
A #ShePersisted Analysis of Gendered Disinformation and Online Abuse Against Women in Politics in Hungary
Lucina Di Meco and Sarah Hesterman, Marec 2023

 

ARMI DI REAZIONE E ODIO
Disinformazione di Genere, Misoginia e Abusi Online Contro le Donne in Politica in Italia
Lucina Di Meco, Nicoletta Apolito, Marec 2023

 

THE DIGITAL MOB AND ITS ENABLERS
Gendered Disinformation and Online Abuse Against Women in Politics in India (avtorica je želela ostati anonimna)
Lucina Di Meco, April 2023

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka