22. 2. 2023 se je v Državnem zboru RS, na našo pobudo, delegacija Ženskega lobija Slovenije (ŽLS), v sestavi Živa Vidmar, Tonja Jerele in Sonja Lokar, na kratkem prvem srečanju sestala s številno skupino poslank poslanske skupine Gibanje Svoboda in njenim vodjem, mag. Borutom Sajovicem.

 

 332822017 569761888415456 2064325008415039478 n

 

Sonja Lokar je predstavila zgodovino, sestavo in način delovanja ŽLS, Tonja Jerele pa prioritete našega dela. Živa Vidmar je predlagala, da se na primeren način v obeleževanje pomembnih obletnic vključijo tudi parlament in parlamentarke Gibanja Svoboda. Letos mineva 80. let od velikih ženskih demonstracij za pravice političnih zapornikov proti okupacijski italijanski oblasti v Ljubljani (21. 4.) ter 80. let od prvih volitev delegatk za Kočevski zbor, na katerem so polnopravno sodelovale tudi ženske. Poslanke in poslance je povabila v Dobrnič, na obeleževanje 80. letnice ustanovitve AFŽ, slovenskega dela edine protifašistične ženske zveze v okupirani Evropi.

 

Ugotovile smo, da obstaja velika pripravljenost za skupno delo in vključevanje vidika spola v vse velike reforme, ki jih namerava izpeljati sedanja koalicija. Obstaja volja poslank Gobanja Svoboda prisluhniti konkretnim predlogom ŽLS, ki se bodo nanašali na prenovo šolskih programov, zlasti spolne in državljanske vzgoje, na krepitev preventive spolnega in reproduktivnega zdravja, pravic žensk in deklet ter pri razvijanju preventive, preprečevanja in kaznovanja nasilja nad ženskami, vključno z nasiljem nad ženskami v politiki.

 

Strinjale smo se tudi, da je treba resno delati na preprečevanju sovražnega govora in nasilja nad ženskami, ki so postale mnogo bolj vidne v politiki in javnem življenju, in ki jih sramotno nizka raven političnega dialoga in celo fizično nasilje, odvračajo od sodelovanja v politiki.


Sestanek se je končal z dogovorom o kontinuiranem nadaljevanju začetega dialoga in z obljubo naše delegacije, da bomo v ŽLS tudi javno podprle prerazporeditev družbenega bogastva in predloge, da se dvigne prispevek tistih, ki imajo več, da bi lahko uresničili pravične zaslužke in dostopnost javnih storitev za zdaj podcenjene in odrinjene družbene skupine.
Poslanke so predlagale, da se ŽLS poveže tudi z organizacijo Ona VE.

 

Zapis pripravila Sonja Lokar

 

Fotografiji sta povzeti iz spletne strani Gibanje Svoboda

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka