DRUŠTVO
ŽENSKI LOBI SLOVENIJE


Govor Nevenka Lakše 25.6.2021 na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer je potekala alternativna proslava ob dnevu državnosti.

 

Naj misli ženskih organizacij in organizacij, ki se ukvarjamo z enakimi možnostmi spolov ter ženskimi pravicami, začnem z uvodnimi besedami iz knjige Nema pomlad, morske biologinje Rachel Carson: »Povsod je vladala moreča tišina. Ptičev ni bilo več. Kam neki so odleteli? Ljudje so veliko govorili o tem, ugibali so in se vznemirjali.«

Knjiga je izšla leta 1962 v Ameriki. Rachel Carson je bila ena prvih okoljevarstvenic na svetu. Preučevala je vpliv pesticidov na naravo. Zaradi objave knjige so jo mnogi napadli. Obtožili so je radikalnosti, nelojalnosti in jo označili za neznanstveno. Dejali so, da je le še ena histerična ženska, ki problematizira neproblematično. Kajti ženske, ta čustvena in občutljiva bitja, niso najbolj zanesljiva pri iskanju racionalnih rešitev.

 

A zanesljivo je dejstvo, da so takšne obtožbe izrazi spolnih stereotipov in negativnih predsodkov do žensk. To potrjujejo vsi znanstveni dokazi o uničujočem vplivu človekovih dejanj na okolje. A vsa znanost tega sveta ni dovolj, da bi premagala globoko vkoreninjena prepričanja o tem, kakšne naj bi ženske in moški bili, kaj bi lahko in česa naj ne bi delale oziroma delali. Zato imamo ženske v Sloveniji, navkljub višji izobrazbi, nižje plače kot moški; parlament, vlada in gospodarstvo imajo še vedno moški obraz; nasilje nad ženskami pa se še kar pripisuje ljubosumju. V času pandemije smo stale v prvih vrstah – v zdravstvu, v trgovinah, v negi bolnih in starejših, v šolstvu in doma, pri poučevanju in skrbi za otroke. Covid in z njim povezani uniformni ukrepi so položaj žensk v družbi le še poslabšali.

 

Danes smo tukaj, da se nas sliši. Danes smo tukaj, da tej in vsem prihodnjim vladam ter parlamentarcem in parlamentarkam glasno povemo:

 

  • Zahtevamo konec privatizacije najpomembnejših storitev - zahtevamo vsem dostopno in kakovostno javno izobraževanje, javno zdravstvo ter dolgotrajno oksrbo. Brez davčne pravičnosti in boja proti korupciji to ne bo izvedljivo.
  • Zahtevamo socialno varnost vseh prebivalcev Slovenije - starejših, še posebej starejših žensk, ki pogosto živijo v revščini, mladih, ki se vedno pogosteje znajdejo v negotovem, prekarnem položaju in vseh marginaliziranih skupin.
  • Zahtevamo prednostno zaščito vseh naravnih virov in dolgoročno podnebno strategijo za vzdržen razvoj.
  • Zahtevamo svobodne in neodvisne medije ter odpravo pomanjkljivega in pristranskega poročanja o ženskah.
  • Zahtevamo vzpostavitev pogojev za močno civilno družbo.
  • Zahtevamo kaznovanje sovražnega govora, preprečevanje seksizma in rasizma.
  • Zahtevamo vključevanje ženskih organizacij v oblikovanje ukrepov zoper pandemijo in za okrevanje po pandemiji, skladno z Resolucijo o normativni dejavnosti, saj izkušnje kažejo, da ženske in moški niso enako prizadeti.
  • Zahtevamo pol sedežev v vladi in parlamentu za ženske, da dokažemo, da smo sposobne humane rešitve oblikovati in spreminjati v delujoče politike.

 

Tu smo, nikamor nismo odletele. Povsod bomo glasne. Še naprej bomo trdo delale za enakopravno, pravično družbeno ureditev, ki naj dogoročno zagotavlja sozvočje z naravo. In to je naše znanilo.

 

FotoBorut Živulović/BOBO

 

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka