Vsem kritikam javnosti in izrecnemu nasprotovanju gledalk in gledalcev zaradi grobega političnega poseganja v program in posamične oddaje javne RTV Slovenija, vlada in njeni služabniki dokazujejo, da putinizem ne živi samo v Rusiji!

 

V decembru lani smo že protestirale proti vladni podreditvi programskega sveta RTV in pojasnile, zakaj  morajo ustvarjalke in ustvarjalci programa javne televizije bolj kot strankarsko politiko in politike imeti pred očmi imperativ javnega dobrega in s tem  vzpodbujati in podpirati ozaveščeno in kritično državljansko držo ljudi. Televizija Slovenija tega ne more v polni meri uresničevati, ker jo strankokracija nenehno potiska v vlogo dekle vsakokratne vladajoče koalicije.

 

Grobemu posegu vlade v programsko shemo javne RTV, ki si ga je privoščil novi programski svet, so se pridružili še ustoličenje urednice in urednika, ki sta ju novinarska kolektiva zavrnila kot neustrezna, prevzem najbolj prestižnega javnega radijskega portala in ukinjanje dobro gledanih in priljubljenih oddaj TVS, ki kritično obravnavajo aktualno politično dogajanje, in sicer Globus, Politično s Tanjo Gobec, Studia City, Tarče in Tednika. 

 

S tem začaranim krogom je treba prenehati in najboljši čas je zdaj.

 

Od strank današnje opozicije in Gibanja Svoboda zahtevamo, da javnosti nemudoma predstavijo kako bodo prekinile in preprečile politično pristransko upravljanje z javno medijsko hišo, Radiu in Televiziji zagotovile finančno stabilnost ter omogočale avtonomnost novinarskega dela.   

 

Izzivi, ki so pred Slovenijo, med drugim obnavljanje porušenega zaupanja ljudi v demokratične institucije, spopad s posurovelostjo javne komunikacije, spopad s pandemijo, ki ni čudežno izginila, s prezadolženostjo, s podnebno krizo, z draginjo in inflacijo, z izzivi nakopičenih neenakosti v družbi in zdaj še z grožnjo vpletanja v veliko vojno, so tako kompleksni in zahtevni, da je skrajni čas, da javni mediji pričnejo nuditi prepotrebno nepristransko podporo javnosti za njeno uspešno sodelovanje v reševanju teh izzivov.

 

V ŽLS se zavedamo, da brez svobodnih, nepristranskih in visoko strokovnih javnih medijev ni vladavine ljudstva. Brez skupnosti pa ni svobode in ni nam treba prista(ja)ti, da psi lajajo, karavana pa gre dalje. Volitve so pred vrati.

 

S spoštovanjem,

 

Ženski lobi Slovenije,

Ana KALIN, predsednica

 

S člani in članicami:

Društvo Dobrnič, dr. Vera KLOPČIČ, predsednica

Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja, Maja PLAZ, predsednica

Društvo za nenasilno komunikacijo, Katja ZABUKOVEC KERIN, predsednica

Društvo Ženska svetovalnica, Lucija UŽMAH, predsednica

Forum za enakopraven razvoj, Darja SEKULA KRSTIČ, predsednica

Mirovni inštitut, dr. Iztok ŠORI, direktor

Zavod Tri, Ana PINTAR, direktorica

Združenje univerzitetnih izobraženk Slovenije, Darja TERAN, predsednica

Jana JAVORNIK, PhD (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske)

Tonja JERELE

zasl. prof. dr. Maca JOGAN

Liana KALČINA

Andreja KOKALJ

Sonja LOKAR

Violeta NEUBAUER

Živa VIDMAR

 

Ljubljana, 18. marec 2022

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka