Povzeto po spletnih straneh Ministrtsva za notranje zadeve

Minister Poklukar izrazil zadovoljstvo po srečanju z nevladnimi organizacijami

 


Ministrstvo za notranje zadeve

10.3.2023


Vodstvo Ministrstva za notranje zadeve se je v prostorih ministrstva sestalo s predstavniki nevladnih organizacij.

Kot je po sestanku povedal minister Boštjan Poklukar, smo slišali ogromno dobrih predlogov in se seznanili z nerešenimi vprašanji, ki jih je treba rešiti na različnih področjih, so pa problem celotne slovenske družbe. »Moram povedati, da sem izredno zadovoljen s sestankom, saj je velika pripravljenost s strani nevladnih organizacij za sodelovanje in je ogromno dobrih rešitev.«


Z delom bo nadaljevala delovna skupina za pripravo migracijske strategije, ki jo bo vodila državna sekretarka Tina Heferle. »Ta delovna skupina je zaradi menjave ministrov nekoliko v zaostanku, tako da bomo v naslednjih tednih pohitrili njeno delovanje,« je povedal Poklukar. Pogovarjali so se tudi o ustanovitvi medresorske delovne skupine, ki se bo ukvarjala s področjem spolnih zlorab, mladoletniškim nasiljem, femicidom, nasiljem nad ženskami, nasiljem nad otroci, spolnim nasiljem. To delovno skupino bo vodila državna sekretarka Helga Dobrin.


Z nevladnimi organizacijami bomo sodelovali pri spremembi zakonodaje s področja notranjih zadev. Oblikovali bomo skupine glede na posamezna področja, srečanja pa organizirali vsake tri mesece oziroma po potrebi. Nevladne organizacije je minister tudi pozval, naj spremljajo delovanje ministrstva in organov v sestavi, kar spodbuja tudi k še boljšemu delu resorja. Ob tem pa je poudaril pomen transparentnosti delovanja ministrstva.


Ob tem je minister izpostavil tudi spremembe Zakona o tujcih, o čemer je tudi tekla beseda na srečanju. Poudaril je, da se z nujno novelo odpravljajo administrativne ovire, sledila pa bo sprememba zakona po rednem postopku. V sodelovanju z nevladnimi organizacijami in drugimi resorji želimo oblikovati moderen in evropski zakon.
Franci Zlatar iz Slovenske filantropije se je v imenu nevladnih organizacij zahvalil ministrovemu povabilu k sodelovanju. Povedal je, da so veseli, da sodelovanje z ministrstvom teče naprej. Pričakujejo pa konkretne rešitve, saj je skupnih izzivov kar veliko na več področjih.


Na področju migracij pričakujejo sprejetje migracijske strategije in rešitev že odprtih zadev. Izpostavil je, da Slovenija potrebuje veliko priseljencev, veliko delavcev, pri čemer pa je treba sprejeti učinkovite integracijske ukrepe. Ti bodo po Zlatarjevem mnenju omogočali boljšo vključitev tujcev v slovensko družbo. Izpostavil je predlog novele Zakona o tujcih in pozdravil sprejetje skrajšanega obdobja za prosilce za mednarodno zaščito pri začetku opravljanja dela oziroma zaposlitve. Skrbi pa jih dejstvo, da se še vedno ne ukinja določba, na podlagi katere bo za podaljšanje bivanja za družinske člane tujcev v Sloveniji treba dokazovati znanje slovenskega jezika na stopnji A1.


Minister se je ob koncu zahvalil sodelujočim na srečanju in izrazil zadovoljstvo, ker je bil sestanek izpeljan v duhu optimizma, v duhu dobrih rešitev, predvsem pa v duhu partnerskega sodelovanja. Podal je zavezo, da bomo tvorno pristopili k reševanju zapletenih vprašanj, kjer so nevladne organizacije podale že zelo konkretne predloge.

........

Naslovna fotografija:

Minister Boštjan Poklukar in državna sekretarka Helga Dobrin se rokujeta s predstavniki nevladnih organizacij | Avtor Ministrstvo za notranje zadeve

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka