Ženski lobi Slovenije je poslal protestno izjavo proti organizirani gonji zoper Tamaro Vonta, predsednico Komisije Državnega zbora za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Njen "izvirni" greh je bil, da se je uprla zlorabi javne predstavitve mnenj o sovražnem govoru, ki je bila 15. marca v Državnem zboru, ko je bila napadena ustavno zavarovana pravica do svobodnega rojevanja otrok.

 

PROTESTNA IZJAVA

 

Ženski lobi Slovenije protestira proti zlorabi javne predstavitve mnenj o sovražnem govoru, ki se je zgodila na sami javni predstavitvi v Državnem zboru 15. marca 2013, in so ga posamezniki uporabili za napad na ustavno pravico do svobodnega rojevanja otrok in to v imenu nerojenih otrok. V tem konkretnem primeru ne more biti govora o nedemokratičnem vodenju razprave, še manj o kršitvi pravice do svobode govora.

 

Sklicateljica te predstavitve mnenj v DZ, Tamara Vonta, je tudi z načinom vodenja tega dogodka dokazala, da je mislila resno in se je po svojih najboljših močeh zavzela za dvig politične kulture v parlamentu in proti zlorabi dogodka, ki naj bi omejil sovražni govor in okrepil spoštovanje človekovih pravic, za popolnoma nasprotne cilje. Svobodno odločanje o rojstvih otrok je ustavno zavarovano. Predstavljati to svoboščino kot izvirni greh sovražnega govora, je napad na to svoboščino, je dejansko sovražni govor proti pravici žensk, da same odločamo o svojem telesu.

 

Kot predsednica komisije Državnega zbora je ravnala v bran ustavno varovani človekovi pravici, česar pa ni mogoče reči za podpredsednika te komisije poslanca Franca Breznika, ki je to javno obravnavo prav tako zlorabil z razpravo izven vsebine.

 

Tako pogumno in dosledno bi moral ravnati vsakdo na njenem mestu. Tako bi se končno vzpostavila pravila resnično demokratične politične polemike, v kateri je sogovornik spoštovanja vreden sogovornik in ne sovražnik, ki ga je treba zmerjati, poniževati in moralno izničevati. Zato poslanki Tamari Vonta izrekamo svojo podporo in najodločneje obsojamo organizirano zmerjalno kampanjo, ki se je dvignila proti njej in v kateri so bile prekoračene meje čisto preproste, vsakdanje vljudnosti.

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2023 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka