ISKRA

AKTIVISTIČNO-IZOBRAŽEVALNI KOLEKTIV:

 

ZAHTEVAMO PRENOS FEMINISTIČNEGA PROTESTA V ŽIVO NA JAVNI RTV!

 

Od Radiotelevizija Slovenija zahtevamo, da zagotovi enako in pravično obravnavo in tudi naš feministični protest “Patriarhat ubija!”, ki bo potekal jutri, 8. 3. 2023 ob 16.00 v Ljubljani na Kongresnem trgu, prenaša v živo.


Osmi marec ni dan praznovanja in slavja, ampak dan upora, štrajka ter protestov. Na protestu ob 8. marcu bomo zahtevale, da se s patriarhatom soočimo. Od pristojnih institucij bomo zahtevale ukrepe, od družbe pa, da spolnega nasilja ne tolerira več.


Nasilje nad ženskami ima epidemične razsežnosti, prizadeva pa ženske vseh starostnih skupin, kultur, ras, spolnih usmerjenosti in fizičnih sposobnosti. Nasilna dejanja nad ženskami so praviloma povezana z vprašanjem moči, dominacije, mizoginije oziroma sovraštva do žensk. Vzrok nasilja je patriarhat.


Rešitve za preprečevanje nasilja so: 1) redna in poglobljena izobraževanja o problemu nasilja, 2) ozaveščanje o prepoznavanju in oblikah pomoči, 3) učenje o enakosti in sprejemanju različnosti in 4) zavzemanje proti sovražnemu govoru, ki spodbuja nasilje in generira novo.


Informiranje vseh Slovenk in Slovencev o pojavnosti nasilja nad ženskami je ključnega pomena. Javna ter neodvisna RTV Slovenija se mora tega zavedati in opraviti svojo nalogo. Prenos shoda v živo je brez dvoma v javnem interesu!


Verjamemo tudi, da bi prenos našega shoda mnogo pripomogel k pestrosti vašega televizijskega programa, saj smo za 8. marec na sporedu 1. in 2. programa v popoldanskih urah zasledile zgolj ponovitve že predvajanih oddaj, mdr. celo ponovitev Nedeljskega popoldneva.


Če shoda ne boste prenašali v živo, tako kakor ste v zadnjih dneh na RTV to možnost omogočili javnemu shodu iniciative Glas upokojencev (1. 3. 2023) in shodu iniciative Mladi za podnebno pravičnost (3. 3. 2023), bomo to razumele kot namerno diskriminacijo žensk.


Shod je prijavljen pri pristojnih organih, dodatne informacije za potrebe tehnične izvedbe v primeru prenosa v živo pa RTV-ju z veseljem še sporočimo.
S feminističnimi pozdravi!


Delovni odbor za feminizem, Društvo Iskra

 

---

Naslovna fotografija: foto-DZ-RS

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka