80 let od 1. ženskega kongresa
Kongres – po vsebini in odločitvah – izjemen celo v svetovnem merilu

 

V nedeljo, 15. oktobra, je bila v Dobrniču tradicionalna spominska slovesnost ob 80. obletnici 1. kongresa Slovenske protifašistične ženske zveze, ki je med 16. in 18. oktobrom 1943 potekal v Dobrniču. Slovesnost, ki jo organizirajo Društvo Dobrnič, Občina Trebnje in Združenje za vrednote NOB Trebnje, je najštevilčnejši letni zbor slovenskih žensk.


Letošnja pokroviteljica proslave in slavnostna govornica je bila predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar.


Zbrane na slovesnosti, ki jih je bilo kljub slabemu vremenu kot običajno veliko, je najprej pozdravila predsednica Društva Dobrnič dr. Vera Osolnik Klopčič. Poudarila je pomen kongresa. To je bilo izjemno dejanje v slovenskem in evropskem prostoru. Spomnila je med drugim, kako je ta dogodek ocenil zavezniški major Wiliam Jones, ki je dejal: «Narod, ki ima take ženske, ne more propasti.« Bolj so ga s svojimi besedami in dejanji prepričale ženske kot depeše iz glavnega štaba. Društvo Dobrnič še naprej goji vrednote iz tistega čas in se zavzema tudi za večje angažiranje žensk v družbi.

 

80. let Udeleženci


Županja Občine Trebnje Mateja Povhe je izrazila zadovoljstvo in ponos, da v Dobrniču spomin na ta pomembni dogodek pred 80 leti še živi, in da bo tako tudi v prihodnje.


Predsednica republike dr. Nataša Pirc Musar seNa peti pa dr. Ljubica Jelušic, Tatjanja Štukelj in Petra Krnc je v svojem govoru poklonila borkam za enakopravnost in volilno pravico žensk in slovenskim »afežejevkam«, ki so že davno utrle pot enakopravnosti in opolnomočenju žensk, po kateri družba stopa v prihodnost. Med drugim je dejala: »V njihovih osebnostih in njihovem boju je marsikatera deklica in ženska našla navdih in pogum, da je stopila v ospredje in se odločila, da bo izpolnila svoje poklicne, osebne ali druge sanje. Da bo našla tisto notranjo moč in prva prebila stekleni strop, da ji bodo lahko sledile še druge. Med njimi sem tudi jaz. Čast imam, da stojim pred vami kot prva predsednica republike, globoko hvaležna in ponosna na vse te imenitne posameznice, ki so svoje življenje posvetile opolnomočenju žensk. Zato tudi sama čutim željo in dolžnost, da se bom vedno zavzemala za pravice žensk in enakost spolov, ne glede na položaj, ki ga bom opravljala«.

80. let Pirc Musar


Slovesnost, ki jo je vodila Petra Krnc, so z glasbo, petjem in recitacijami popestrili občinski pihalni orkester Trebnje pod taktirko Primoža Kravcarja, učenci in učenke Podružnične šole Dobrnič OŠ Trebnje pod mentorstvom Mojce Bahun, Kulturno društvo Borjač in Ženski pevski zbor Kombinat.


Sodelovali so tudi praporščaki in Ženska četa Dobrnič pod poveljstvom Terezije Potočar Korošec.


Dež in nenadni mraz nista ustavila pohodnikov na 20. pohodu po kraku Evropske pešpoti E7 od Dolenjskih Toplic do Žužemberka, imenovane Pot Mare Rupene, po prvi sekretarki SPŽZ. Pohod organizirata Društvo Dobrnič in Kulturno turistično društvo Dobrnič.
V Dobrniču so letošnje vztrajne pohodnike še posebej toplo pozdravili z iskrenim aplavzom.


Spominska brošura
Ob 80. obletnici 1. ženskega kongresa sta Društvo Dobrnič in Ministrstvo za kulturo izdala spominsko brošuro. V njej so prispevki avtoric dr. Vere Osolnik Klopčič, dr. Mace Jogan in Žive Vidmar. Pišejo o kongresu, njegovem pomenu in obujanju spomina nanj; objavljeni so odlomki pogovorov z nekaterimi udeleženkami kongresa; zapisane so tudi misli o zgodovinskem razvoju ženskega gibanja na Slovenskem.
Brošura je v slovenskem, hrvaškem, madžarskem, nemškem in italijanskem jeziku.

Dostop do publikacije je tudi na tej povezavi.

 

Tiskano obliko brošure lahko dobite na osnovi pisnega zahtevka, poslanega na sedež Društva Dobrnič: 

DRUŠTVO DOBRNIČ 
Einspielerjeva ul. 6

1000 Ljubljana

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

 

Priznanje Tatjani Štukelj 

V imenu ZZB NOV je dr. Ljubica Jelušič izročila srebrno plaketo zveze borcev Tatjani Štukelj, predsednici ljubljanske podružnice Društva Dobrnič.

80. let Tatjana dobitnica priznanja 

dr. Ljubica Jelušic, Tatjanja Štukelj in Petra Krnc

 

 

Tekst in foto:
Stanka Ritonja

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka