Spoštovane, spoštovani,

Ženski lobi Slovenije vas poziva, da se vključite v izvajanje pritiska na institucije EU za dokončno odpravo nasilja nad ženskami in dekleti v EU, vključno z vsemi oblikami spolnega izkoriščanja in kibernetskega nasilja.

 

To lahko storite s podpisom peticije WeMove.  

Make Europe a safe place for all women and girls! 

 

Zakaj je to pomembno?

 

Kljub napredku na področju enakosti spolov v zadnjih desetletjih v Evropi ni niti ene države, v kateri ženske in dekleta ne bi bile žrtve nasilja. Ni področja življenja ženske ali dekleta, kjer ne bi bila izpostavljena možnosti nasilja: od zasebnega prostora doma do javnega prostora, ki vključuje delovno mesto in spletne prostore.

 

V EU je bila vsaka tretja ženska žrtev fizičnega in/ali spolnega nasilja, vsaka druga ženska pa je doživela spolno nadlegovanje od 15. leta starosti.

 

Nasilje na podlagi spola se je prvič v desetletju povečalo, vsak dan pa sta v EU dve ženski ubiti s strani svojih partnerjev ali nekdanjih partnerjev.

 

Vse oblike nasilja nad ženskami imajo isti cilj: utišati ženske in jih obdržati v podrejenem položaju. Vendar tega ne bomo dopustili!

 

Zdaj imamo priložnost, da zagotovimo direktivo EU o nasilju nad ženskami in nasilju v družini.  Ženske, ki so preživele posilstvo, pohabljanje ženskih spolnih organov, spolno zlorabo na podlagi podobe na spletu, spletno zasledovanje ali spletno nadlegovanje, bodo imele enako raven zaščite, ne glede na to kje živijo.

 

Ženske organizacije si močno prizadevamo, da bi direktiva zajela več oblik nasilja, vključno z vsemi oblikami spolnega nasilja ter spolnega in reproduktivnega izkoriščanja, ter da bi predlagala celovit sklop specializiranih ukrepov za zaščito vseh žensk, ki so preživele katero koli obliko nasilja na podlagi spola, ter jim omogočila dostop do pravice in odškodnine.

 

Če nas bo dovolj izrazilo zahtevo, kako pomembno je zagotoviti varnost in zaščito žensk, nam bodo morali odločevalci prisluhniti.

 

Dodajte svoj glas! Hvala.

 

Sonja Lokar

predsednica Ženskega lobija Slovenije

 

Ljubljana, 12.6.2023

 

 

 

 

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka