Bruselj, 22. november 2022

Political agreement on Gender Balance on Corporate Boards (europa.eu) 


Evropski parlament je 22. novembra 2022 uradno sprejel novo zakonodajo EU o uravnoteženi zastopanosti obeh spolov v upravnih odborih podjetij z več kot 250 zaposlenimi. Do leta 2026 bodo morala podjetja imeti vsaj 40 % direktoric. Predlagana direktiva je bila predstavljena že leta 2012, potem ko je Francija januarja 2011 sprejela zakon Copé-Zimmermann, ki je uvedel tovrstne kvote. Pred desetimi leti je namreč Komisija ugotovila, da ženske zasedajo le 13,7 % sedežev v družbah, ki kotirajo na borzi.  


Ob tej priložnosti so predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen, podpredsednica Věra Jourová in komisarka Helena Dalli podali naslednjo izjavo: »To je dolgo pričakovani trenutek, ki ga je treba slaviti kot preboj na področju enakosti spolov. Po desetih letih od predloga Evropske komisije bomo zdaj imeli zakon EU, ki bo razbil stekleni strop upravnih odborov družb, ki kotirajo na borzi. Veliko žensk je usposobljenih za najvišja delovna mesta in z našo novo evropsko zakonodajo bomo poskrbeli za to, da imajo resnične možnosti, da jih dobijo.«

 


V svojih političnih smernicah se je Predsednica von der Leyen zavezala, da bo pridobila večino za odblokiranje direktive o ženskah v upravnih odborih. Nazadnje je Svet 14. marca 2022 sprejel svoj splošni pristop in deblokiral zadevo. Evropski parlament je 23. marca 2022 ponovno potrdil svoje stališče in omogočil začetek pogajanj s Svetom EU. 7. junija 2022 sta Evropski parlament in Svet dosegla politični dogovor, ki je utrl pot za končno sprejetje. 


Naslednji koraki
Ko bo Direktiva objavljena v Uradnem listu, bo začela veljati 20 dni po objavi, države članice pa bodo imele dve leti časa, da njene določbe prenesejo v nacionalno zakonodajo. Zagotoviti bodo morale, da si bodo podjetja do 30. junija 2026 prizadevala doseči cilj 40 % zastopanosti obeh spolov. Namen sprejete direktive je zagotoviti uravnoteženo zastopanost spolov v upravnih odborih velikih podjetij EU, ki kotirajo na borzi, po vsej EU ter da so imenovanja na položaje pregledna ter da se kandidate objektivno ocenjuje na podlagi njihovih individualnih zaslug, ne glede na spol.

 

 

Več:

 

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka