Podpora Evropski državljanski pobudi

 

MILIJON POTPISOV ZA SVOBODEN IN DOSTOPEN SPLAV V EU


Feministična antifašistična mreža (FAMa), v katero so se združile borke za nedeljive človekove pravice žensk iz vseh držav, ki so nastale iz bivše socialistične federativne republike Jugoslavije, odločno podpira evropsko državljansko pobudo Inštituta 8. Marec in njegovih partnerskih organizacij iz sedmih držav EU, v okviru katere se zbira milijon podpisov podpore za svoboden, legalen, brezplačen splav in kontracepcijo za vse ženske v EU.


Socijalistična Jugoslavija je bila prva država na svetu, ki je pravico do svobode rojstev, vključno s pravico do legalnega in neplačljivega splava, vpisala v svojo ustavo leta 1974 kot človekovo pravico, ki se jo sme omejiti samo iz zdravstvenih razlogov.


Razpad socijalistične Jugoslavije v voni in uvajanje parlamentarne demokracije nacionalističnih gosdpodarjev vojne brez enakopravnega glasu žensk v političnem odločanju, sta pripeljala do tega, da ja ta pravica izginila iz ustav samostojnih držav Hrvašake, Črne Gore in Kosova ter entitete Federacije BiH. Splav in kontraceptivi se zdaj plačujejo povsod, razen v Sloveniji. Na Hrvaškem, kjer je splav sicer zakonit, pa je praktično skoraj nedostopen zaradi namenoma slabo opredeljene pravice ginekologov in ginekologinj do ugovora vesti.


Evropska državljanska pobuda za pravico vsake ženske v EU do varnega in dostopnega splava in kontracepcije je izrecno dejanje upora proti obnavljannju fašističnih ideologij in praks v EU, ki ženskam zapovedujejo da naj se vrnejo k svoji edinozveličavni vlogi “matere naroda in kraljice doma”.
Ta pobuda je bistveno pomembna tudi za vse ženske na Balkanu, ki so še v čakalnici EU, pa tudi za ženske na Hrvaškem in v Sloveniji, kjer radikalni globalni konzervativizem že organizira in plačuje civilnodružbena gibanja in akcije, ki nasprotujejo svobodi rojevanja.


Pobudo za dostopen splav in kontracepcijo za vse ženske v EU doživljamo tudi kot potreben in dobrodošel pritisk na vlade v naših državah, da naj prenehajo ignorirati naše zahteve, da nam v celoti povrnejo priborjeno pravico do svobodnega odločanja o rojstvih.
Našo popolno solidarnost z vsemi, ki podpisujejo podporo tej evropski državljanski pobudi pošiljamo v vednost tudi evropski komisiji in evropskemu svetu.


Pričakujemo, da bo uspeh te državljanske pobude v EU pomembno pripomogel k temu, da bodo naše reproduktivno in seksualno zdravje in pravice vključene med tista vprašanja , ki jih je treba na ravni najboljših evropskih standardov rešiti v procesu vstopanja naših držav v EU. Tako bo vsaka nova država članica hitreje dosegla visoko raven zaščite tozadevnih človekovih pravic žensk.


Feministična antifašistična mreža: državne koordinatorke - Marija Srdić, Srbija; Sanela Šrtjelj, Severna Makedonija; Danijela Puzigaća, Hrvaška; Nada Drobnjak, Črna Gora; Dragana Darfić, BiH in moderatorka konference za medije iz Slovenije, Milena Šmit.

 

V Ljubljani, 17. maja 2024.

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka