Žene u crnom

 

 

 

ZA ŽIVLJENJE BREZ NASILJA IN VOJN!

 

 

logo zls

 

 

Izjava ŽLS ob 25. novembru – mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami

 

V Ženskem lobiju Slovenije se pridružujemo izjavi in akciji mreže Žensk v črnem iz Beograda, Italije – Rima, Verone, Padove, Torina, Udin, Španije – Madrida, Toleda in iz Kotorja in Tuzle.


Vojna si je v svetu spet pridobila polno legitimnost, da seje trpljenje, uničevanje in smrt. Vojna razveljavlja mednarodno humanitarno pravo in nenasilno reševanje mednarodnih sporov.

 

Zato:

izražamo solidarnost z vsemi ženskami, ki živijo v območjih vojnih spopadov.

 

Kjerkoli se zgodi, vojna poglablja podrejenost žensk, upravičuje patriarhalni nadzor nad ženskami, nad njihovimi življenji in njihovimi telesi, omejuje njihovo svobodo in avtonomijo, kjerkoli se gibljejo.

 

Počutimo se blizu 

-  ženskam v Gazi, ki preživljajo pekel vojne, rojevajo na cesti, med ruševinami, tačas, ko se uničuje njihova celotna družba,

-  izraelskim ženskam, ki jih uničuje nasilje Hamasa,

-  ženskam v Izraelu in Palestini, ki celo zdaj, sredi vojne in nasilja, gradijo odnose miru in sožitja,

-  ženskam v Ukrajini in Rusiji, ki se bojujejo zoper vojno, nasprotujejo prisilni mobilizaciji moških, podpirajo oporečnike vesti in dezerterje,

-  ženskam v Afganistanu, ki so izključene iz javnega življenja in se upirajo talibanskemu režimu,

-  dekletom in ženskam v Iranu, ki se zoperstavljajo fundamentalističnemu režimu in na ulicah vzklikajo: “Ženska, življenje, svoboda“,

-  begunkam in migrantkam, ki se borijo za svobodo gibanja in boljše življenje,

-  ženskam, ki se v državah, ki so izkusile vojne, vojne zločine, posilstva, genocide, bojujejo za pravico, ker se zavedajo, da je "pozaba zločina –zločin“.


Občutimo odgovornost, da okrepimo nenasilni odpor zoper nasilje, ki se vsak dan zgrinja nad ženske tudi v državah, ki jih niso zajeli oboroženi spopadi. Obsojamo sistemsko nasilje, ki je še vedno zakoreninjeno v odnosih med spoloma, v družinskem življenju, v neenakem plačilu, v izkoriščanju neplačanega ženskega dela in femicid, ki je v strašnem porastu.


V Srbiji, na primer, se je femicid razrasel do skrajno dramatičnih razsežnosti. V zadnjih desetih letih je bilo ubitih 430 žensk, od začetka 2023 kar 23. Država se odziva neustrezno – praksa nekaznovanja vojnih zločinov se nadaljuje z nekaznovanjem nasilja v družini, z nepriznavanjem žrtev posilstev, tako v vojni kot v miru.


Kljub diskriminaciji, težkim razmeram podrejenosti in zanikanju pravic žensk, se ženske na vseh straneh sveta upirajo, gradijo in krepijo odnose solidarnosti, zavračajo vlogo žrtev in podrejanje seksističnim in avtokratskim režimom. 

 

Prepoznavamo se v povezanosti sestrinstva, feminističnega aktivizma in mednarodne solidarnosti!

 

24. november 2023

Žene u crnom - Beograd; Žene u crnom - Italija, Žene u crnom - Španija, Anima - Kotor, Mirovna aktivistička grupa - Tuzla, Ženski lobi Slovenije.

 

 

 

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka