Državni zbor Republike Slovenije
Tomšičeva 3
Ljubljana

 

Društvo Dobrnič
Einspielerjeva 6, 1000 Ljubljana
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Vera klopčič

dr. Vera Klopčič, predsednica Društva Dobrnič

 

Spoštovana predsednica Državnega zbora RS mag. Urška Klakočar Zupančič,

spoštovana predsednica Kluba poslank Alenka Jeraj!

 

NAREDIMO KONEC NEVIDNOSTI NAPREDNIH ŽENSK V ZGODOVINI SLOVENIJE!

 

Danes, 21. 4. 2023, obeležujemo osemdeseto obletnico začetka edinstvenih ženskih demonstracij za zaščito človekovih pravic političnih zapornic in zapornikov v okupirani Evropi in letos oktobra tudi osemdeseto obletnico ustanovnega kongresa Slovenske antifašistične ženske zveze (kasneje AFŽ) v Dobrniču.


Obe obletnici predstavljata podlago za to, da se ustvari in razširi zgodovinski spomin na pomembna in odločilna dejanja mnogih organiziranih žensk, ki so se v 20. stoletju združeno s svobodoljubnimi in za družbeno pravičnost zavzetimi moškimi borile za družbo, v kateri bo mogoče živeti v miru, svobodi, enakosti in s spoštovanjem človeškega dostojanstva vseh ljudi.


Čas bi bil, da za ohranjanje občečloveških vrednot – za katere so se trudile vse te ženske in njihove organizacije – ne skrbimo samo ženske nevladne organizacije, ampak naj svoj del odgovornosti prevzame tudi vsa demokratično institucionalizirana politična javnost, ki razpolaga z ustreznimi gradniki za ozaveščanje državljank in državljanov o preteklih nosilnih delovanjih, katerih plodove uživamo v sedanjosti. Tako bi se odpravilo sedanje stanje zamolčanosti in nepoznavanja dejanske vloge žensk v ustvarjanju temeljev za našo demokratično politično kulturo in samobitnost.


K vidnosti zgodovinske vloge naprednih žensk bi lahko prispevali tudi z materialnim spominskim obeležjem v hiši demokracije, kjer domuje Državni zbor Republike Slovenije.

 

S spoštovanjem

dr. Vera Klopčič
predsednica Društva Dobrnič

 

Ljubljana, 21. aprila 2023

 

 

 


 Na naslovni fotografiji: dr. Vera Klopčič, predsednica Društva Dobrnič

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka