Hearing the Nation's Heartbeat: Reproductive Rights in an Illiberal Age

 

Reprodukcijske pravice v neliberalni dobi

 


Ponedeljek, 13. marec 2023, 17.30-19.00


Usoda svetovnega reda je neločljivo povezana s svetovnimi demografskimi trendi. V neliberalnem političnem imaginariju se staranje prebivalstva, zmanjševanje delovne sile in izginjanje davkoplačevalcev prevedejo v bojne klice za rešitev naroda. Vojna proti ideologiji spola se osredotoča na človeško reprodukcijo: na postavitev tradicionalne (krščanske) družine na prvo mesto.

 

Skoraj popolna prepoved splava na Poljskem ni novost. Vrhovno sodišče ZDA je leta 2022 razveljavilo dostop do splava, kar je bila posledica zagovorništva za življenje, strateških sodnih postopkov - in strateških sodniških imenovanj. Madžarska je sledila temu zgledu z dodajanjem "zahteve po srčnem utripu" v medicinski vprašalnik, ki se uporablja za odobritev splava.

 

Ali je preživetje naroda res odvisno od odvzema reproduktivnih pravic žensk? Kje je to poglavje v neliberalnem priročniku za zmanjševanje človekovih pravic?

 

Panelna razprava o razvoju dogodkov v vzhodni in srednji Evropi bo prikazala sodobne trende v zgodovinski in globalni perspektivi.

 

Če želite dogodek spremljati prek spleta, se vam ni treba prijaviti. Prenos bo na voljo tukaj:

 

 

 

 

 

 

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka