10. 3. 2023 se je delegacija Ženskega lobija Slovenija (ŽLS), na našo pobudo, v sestavi Sonja Lokar in Živa Vidmar, v Državnem zboru RS srečala s poslansko skupino Levica. Sprejeli so nas vodja poslanske skupine dr. Matej Tašner Vatovec, poslanka Tatjana Greif in sekretar poslanske skupine Alen Medveš.


Po predstavitvi sestave in načina delovanja ŽLS ter naših prioritet, se je pogovor sukal predvsem okrog tega, kako lahko ŽLS pomaga uresničevati tiste dele koalicijske pogodbe, kjer se strinjajmo, da so posegi državne politike najbolj nujni: pri odpravi skrajne revščine starejših, kjer prevladujejo ženske, pri zdravstveni reformi, zlasti pri okrepitvi skrbi za reproduktivne pravice in zdravje žensk in deklet, saj že hudo primanjkuje ginekologinj/-ov na primarni ravni, pri pospeševanju vzpostavljanja dolgotrajne oskrbe kot javne vsem potrebnim dostopne službe.

 

Poslanska skupina nam je predlagala, da se s svojimi konkretnimi predlogi rešitev obrnemo na ministra Maljevca. Opozorili sva sogovornico in sogovornike, da v ŽLS ne štejemo, da so dosedanje uzakonjene spolne kvote zadostne in da od Levice pričakujemo podporo za uzakonjanje paritete in to ne samo za kandidatke, ampak tudi za izvoljene poslanke, ministrice, svetnice, županje.


Pogovor je tekel tudi o tem, kako občutljiv je za vprašanja enakosti spolov sedanji DZ. Obvestili so nas, da je bila opravljena posebna anketa na to temo, in da bo 13. in 14. marca potekal poseben seminar, ki ga DZ soorganizira z OVSE-ODIHR, za poslanke, poslance in strokovno osebje DZ , ki bo pomagal ugotoviti, kako je s tem danes in kaj je treba še dodelati. Več smo tudi izvedele o delu kluba poslank, kjer bodo v kratkem organizirale mentorski dan, ko bodo poslanke povabile mlade žeske, ki se zanimajo za politiko, da z njimi preživijo en delovni dan.


Živa Vidmar je prisotne opozorila na 80. obletnico ženskih demonstracij za pravice zapornikov v okupirani Ljubljani in na obeleženje 80. obletnice ustanovitvenega kongresa antifašistične ženske fronte v Dobrniču. Strinjali smo se, da je pomembno ohranjati zgodovinski spomin na dosežke naprednega ženskega gibanja tudi v času NOB in socializma, saj so prav ti dosežki še danes trden temelj razmeroma visoke ravni enakosti spolov pri nas.

 

Pogovor se je končal z dogovorom, da bomo ostali v delovnih stikih in sodelovali pri vseh vprašanjih, ki se tičejo enakosti spolov, o katerih imamo v ŽLS strokovno znanje, pobudo in inovativne predloge.


Zapisala Sonja Lokar

 

Naslovna fotografija Živa Vidmar

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka