SPOROČILO ZA JAVNOST, 14.5. 2024

 

Pravica za Besimo Borić – Nasilje ne sme zmagati!

 

Naši soborki, Besimi Borić, vsem v regiji dobro znani neumorni aktivistki za ženske pravice, se je zgodilo, da jo za visoko denarno odškodnino zaradi klevete toži oseba, ki ima dve sodni prepovedi približevanja žrtvi in ki jo je bivša soproga obtožila nasilja v družini. Besima je javno nasprotovala imenovanju take osebe za ministra v vladi kantona Sarajevo Povedala je samo svoje politično, aktivistično, moralno in na zakonu zasnovano stališče, da je preprečevanje nasilja nad ženskami dolžnost vsakega državljana in državljanke ter družbe v celoti.


Ministra Kenana Magodo opozarjamo, da je BiH podpisnica vseh najpomembnejših mednarodnih konvencij OZN in Sveta Evrope o pravicah žensk in preprečevanju nasilja nad ženskami, ter da ima od leta 2003 Zakon o enakopravnosti spolov. Ti dokumenti zavezujejo državo BiH, da jih dosledno izvaja in izboljšuje zaščlito pravic žensk, in prav na to je opozorila naša soborka Besima Borič, ko je javno nasprotovala imenovanju Kenana Magode za ministra, saj ga je lastna bivša žena javno obtožila nasilja v družini.

 

Ta tožba je značilen primer, kako nekatere osebe na pozicijah moči izkoriščajo svojo politčno in ekonomsko premoč, da nas očrnijo z neutemeljenimi obtožbami, obremenijo s stroški za nesmiselne pravde, izčrpajo našo energijo, potratijo naš čas in ogrožajo naš duševni mir in zdravje. S tem nas poskušajo odvrniti od boja za preprečevanje in kaznovanje nasilja nad ženskami in deklicami, ne samo v družini, ampak tudi kjerkoli drugje.

 

Opominjamo ministra Kenana Magodo da morajo osebe na javnih funkcijah, še posebej ministri, sprejemati javno kritiko in preverjanja, in da imamo ljudje pravico vedeti, da je minister za kulturo in šport v vladi Kantona Sarajevo, oseba, ki ji je občinsko sodišče v Sarajevu izreklo prepoved vznemirjanja, zalezovanja in približevanja žrtvi nasilja v družini. S to tožbo zaradi klevete se je minster Kenan Moguda odločil za uporabo represivnih metod, ki jih uporabljanjo tisti, ki bi radi utišali kritične glasove in državljankam in državljanom pošilja sporočilo, da jih zaradi kritike izvoljenih funkcionarjev lahko doletijo sankcije. To je v popolnem nasprotju z demokratskimi načeli, na katerih naj bi temeljila naša družba.


Besimin primer bo na sodišču obravnavan 20. maja 2024. Besima ni sama. Ob njej stojimo solidarne, družbeno aktivne ženske in solidarni moški iz BiH in iz vse regije, v upanju, da se bo izkazalo, kako pravosodje v BiH preprečuje takšne taktike in kako le te drago stanejo vse tiste, ki mislijo, da nas bodo na ta način zastrašili in ustavili. Nasilje ne sme zmagatii!


Podpisujemo to sporočilo in ga pošiljamo vsej javnosti v BiH in v regiji in tudi odgovornim organom v Kantonu Sarajevo, naši soborki Besimi Borič pa izražamo svojo neomajno podporo in solidarnost.


Organizacije, mreže, posamezniki in posameznice iz Slovenije.
Ženski lobi Slovenije in Sonja Lokar osebno
Klara Nahtigal
Tanja Lesničar Pučko
Lev Kreft
Tanja Rener
Vijolica Neubauer
Rada Borić
Alenka Verbole
Moca Žerak
Renata Šribnar
Irena Štamfelj
Jolanda Lašič
Elizabeta Baretič Kolar
Vesna Leskošek
Tereza Novak
Darja Zaviršek
Milena Šmit
Andreja Katić za ŽF SD
Mateja Kožuh Novak
Roman Kuhar
Bojana Muršić
Polona Kovač
Tatjana Greif
Nataša Sukić
Maša Kociper
Center FemA in Luna Šribar osebno
Tonja Jerele
Mija Javornik
Svetlala Slaššak
Božidar Slapšak
Katja Zabukovec Kerin
Dragan Petrovec
Mirovni inštitut in Živa Humer osebno
Zavod TRI in Nina Arnuš osebno
Majda Hrženjak
Iztok Simoniti
Duba Sambolec
Maca Jogan

 

PS_ Podpisi se še zbirajo, dokumentirani so v arhivu elektronske pošte ŽLS

 

 

 


 Naslovna fotografija povzeta s spletne strani: besima borić najnovije vijesti - N1 (n1info.ba)

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka