Ženski lobi Slovenije je član Feministične antifašistične mreže FAMa

 

logo zls             FAM a

 

  

SKUPNA IZJAVA ZA JAVNOST


Sodba Aidi Ćorović - na strani tistih, ki afirmirajo vojne zločine

 

Feministična antifašistična mreža - FAMa z zgražanjem zavrača sodbo Kazenskega prizivnega sodišča v Beogradu, ki je potrdilo denarno kazen Aidi Ćorović, aktivistki mirovnega gibanja v Srbiji. Ta s svojimi dejanji že več kot dve desetletji pozival k soočanju s preteklostjo kot predpogojem za ozdravitev družbe, pa tudi k spodbujanju sodelovanja med državami, nastalimi po razpadu Jugoslavije, brez bremen preteklosti. 


Ta sodba vznemirja demokratično javnost, tako v Srbiji kot v drugih postjugoslovanskih državah, saj pošilja jasno sporočilo, da se izražanja kritičnih stališč ne dopušča, temveč se jih ostro sankcionira. Prav tako jasno kaže, kako velik in nesprejemljiv je razkorak med evropskimi standardi in prakso sodišč v Srbiji pri spoštovanju pravice do mirnega zbiranja in svobodnega izražanja političnih stališč.


Kazen je bila izrečena, ker sta aktivistki Aida Ćorović in Jelena Jaćimović 9. decembra 2021 vrgli več jajc v mural s podobo obsojenega vojnega zločinca Ratka Mladića na vogalu ulic Njegoševe in Alekse Nenadovića v Beogradu, potem ko je lokalna policija prepovedala akcijo odstranitve poslikave, ki jo je predhodno napovedala Iniciativa mladih za človekove pravice.


Z obsodbo Aide Ćorović za nenasilno dejanje izražanja političnega stališča je sodišče zapustilo območje objektivnosti in nepristranskosti ter se postavilo na stran tistih, ki relativizirajo, opravičujejo in afirmirajo vojne zločine in njihove storilce.


Zavzemajoč se za svobodo izražanja političnih stališč in mirnega zbiranja bo FAMa na njihovo kršenje opozorila mednarodne organizacije, ki se osredotočajo na zaščito zagovornic in zagovornikov človekovih pravic.


Odločno stojimo za kolegico in njeno odločitvijo, da javno nasprotuje poveličevanju vojnega zločinca Ratka Mladića in s tem k ohranjanju ozračja konfliktov, groženj in rožljanja z orožjem v naši regiji.

 

Za dodatne informacije smo vam na voljo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

 

Naslovna fotografija

Aida Corovic 750x422

je povzeta s spletne strani

Aida Ćorović: Suđenje zbog murala je bilo farsa, obrazloženje presude smiješno - N1 (n1info.ba)

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka