Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji       Zagovorniška skupina za pravične evropske volitve za ženske

 

 

vabita v Hišo Evropske unije, na Dunajski20 v Ljubljani, 8. marca 2024 od 11.30 do 13.15

na javni dogodek z naslovom:

 

Za pravične evropske volitve za ženske

 

8. marec tokrat drugače

(vabilo v pdf-ju)

 

Udeležbo na dogodku do 5. marca potrdite na: Prijava na dogodek - 8. marec (google.com)
Vabljeni v našo družbo.


Dogodek se bo začel s slovesnim podpisovanjem zavez političnih strank in list o tem, kako bodo zagotovile enake možnosti za izvolitev kandidatk in kampanjo, ki se bo opredeljevala tudi glede najbolj perečih vprašanj enakosti spolov v EU.

 

Sledili bodo:

  • kratka predstavitev zagovorniške skupine za pravične evropske volitve za ženske in
  • pogovor z bivšimi in aktualnimi evropskimi poslankami in poslanci o njihovih izkušnjah z evropskimi volitvami in soustvarjanju evropske politike enakosti med moškimi in ženskami.

Dogodka se bodo udeležili:

  • aktualni evropski poslanci: Ljudmila Novak (EPP), dr. Milan Brglez (S&D), Irena JOVEVA (RE), dr. Klemen Grošelj(RE) in
  • nekdanje evropske poslanke: Mojca Drčar Murko (ALDE), Zofija Mazej Kukovič (EPP), Mojca Kleva Kekuš (S&D), Romana Jordan (EPP-v potrjevanju)
  • ter zunanja ministrica TanjaFajon (S&D- v potrjevanju).

Pogovor bo vodila novinarka Radia Slovenija Tita Mayer.

 

Pridružite se nam v Studiu Evropa v Hiši EU na Dunajski 20 v Ljubljani ali

v neposrednem prenosu na naših Facebook profilu, Youtube profilu in na STAvŽivo.


Vsakih pet let na neposrednih volitvah izvolimo več kot 700 evropskih poslancev. Število mest v EP je dodeljeno glede na število prebivalcev države. Slovenija bo letos dobila eno poslansko mesto več (9 poslancev v 720-članskem hemiciklu). Prve neposredne evropske volitve so potekale leta 1979. Pred tem so evropske poslance imenovali nacionalni parlamenti.


EU si že od ustanovitve prizadeva za enakopravnost spolov, kar se odraža predvsem v evropskih socialnih politikah.

Prepoved diskriminacije je del temeljne pogodbe o Evropski uniji.


EU sprejema zakonodajo, izdaja priporočila, pripomore k izmenjavi dobrih praks in podpira ukrepe držav članic. Politike enakosti spolov so oblikovale sodbe Evropskega sodišča. Parlament pogosto samoiniciativno pripravlja in sprejema poročila, ki se nanašajo na vprašanja spola, in poziva k enakosti spolov.

 

Evropski parlament poudarja pomen enakosti spolov v politiki in spodbuja enako vključenost žensk v odločevalske procese na vseh ravneh.


Evropski parlament je januarja 2019 v poročilu o spodbujanju načela enakosti med spoloma evropske politične stranke in njihove nacionalne članice pozval, naj na listah za evropske volitve 2019 zagotovijo enakovredno zastopanje obeh spolov. V iztekajočem se mandatu Parlamenta (2019-24) je bilo več žensk kot kadarkoli prej - 39,3 % vseh poslancev.


Oglejte si našo infografiko o ženskah v Evropskem parlamentu.


Glasovanje na evropskih volitvah je naša priložnost, da prispevamo k odločitvi, na kaj se bo Evropska unija osredotočala v naslednjih petih letih. Prijavimo se lahko že zdaj na opomnike glede volitev in tako poskrbimo, da ne pozabimo glasovati.Več ljudi kot sodeluje, močnejša je naša demokracija.

 

Prijazno vabljene_i!

Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji          Zagovorniška skupina za pravične evropske volitve

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka