Ženska mreža Hrvaške in Ženska mreža Hrabre sestre - Center za civilni pogum (Brave Sisters Center for Civil Courage) sta v Zagrebu demonstrativno preprečili nadaljevanje poti udeležencev pohoda Hod za život (Pohod za življenje). Postavile so se pred povorko, da bi branile reproduktivne pravice žensk ter se zavzele za ohranitev pravice do splava, kot človekove pravice, ki ženskam rešuje življenja. Uspelo jim je blokirati večtisočglavo povorko na začetku ulice, pred Trgom bana Jelačića. Posredovala je policija, ki je protestnice najprej opozorila, da se morajo umakniti, sicer bodo uporabili prisilo. Ker se niso premaknile, jih je interventna policija odpeljala na policijsko postajo.

 

Organizatorji Pohoda za življenje so ponovno (kakor na vseh dosedanjih pohodih) pozivali k spremembi zakona, ki bi na Hrvaškem popolnoma prepovedal splav.  


Protidemonstrantke, ki so zaustavile pohod, so v sporočilu za javnost opozorile, da so v hrvaški družbi že desetletja priča neokonservativnemu razvrednotenju življenja žensk s stigmatizacijo in poskusi kriminalizacije prekinitve nosečnosti. Želele so opozoriti na dejstvo, da ideja, ki jo zagovarja 'Hod za život', ni splošno sprejeta in da je nekaj, čemur velik del ljudi na Hrvaškem nasprotuje. Pravica ženske do izbire bi morala ostati, saj nikakor ne želijo razvoja poljskega scenarija na Hrvaškem...   

...Zato dvigujejo glas proti napadu na ženske in opozarjajo, da imajo ženske na Hrvaškem, v skladu z Ustavo Republike Hrvaške, Zakonom o zdravstvenih ukrepih za uresničevanje pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otroka in sodbo Ustavnega sodišča iz leta 2017, pravico samostojno odločati, ali, s kom, kdaj in koliko otrok bodo rodile. Pravica do izbire imeti otroke vključuje pravico do prekinitve nosečnosti na željo ženske in pravico dostopa do zdravstvenih storitev, povezanih z načrtovanjem družine. Poudarile so tudi, da je Hrvaška ratificirala Konvencijo OZN o odpravi vseh oblik diskriminacije žensk in Evropsko konvencijo o človekovih pravicah in svoboščine.

 

Pohode za življenje in njihovo zavzemanje za pravno zaščito življenja od spočetja do rojstva razumejo kot zavzemanje za kriminalizacijo splava, kar je neposredno v nasprotju z veljavno zakonodajo in mednarodnimi obveznostmi države Hrvaške.

 

Iz hrvaških medijev:

 

Tko su žene koje su sjele pred Hod za život? 'Pravo žene na izbor treba biti i treba postojati'

 

Pitali smo hodače bi li zabranili pobačaj i silovanim ženama: "Da, naravno"

 

Održan zagrebački Hod za život: Sudionici skandirali i pjevali Thompsona, čuvala ih interventna

 

VIDEO Pogledajte kako je policija odnijela djevojke koje su blokirale povorku Hoda za život

 


Naslovna fotografija je povzeta s spletne strani časopisa Večernji list, z dne 20.5.2023

Avtor fotografije je Matija Habljak/PIXELL

 

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka