Ženski lobi Slovenije se pridružuje vseevropski pobudi EU, naj nemudoma zagotovi dostop do varnega in brezplačnega splava milijonom Evropejk.

 

Ljubljana, 24.4.2024 - prvi dan zbiranja podpisov

Sonja Lokar, predsednica ŽLS ter prostovoljci Inštituta 8. marec

 

 

PODPIŠEŠ SAMO ENKRAT!

  •  ZA PODPIS: potrebuješ le ime, priimek in EMŠO številko.

Oddaj e-podpis na: https://bit.ly/podpisi-tukaj,

 

Lahko se pridružiš zbiranju podpisov, npr. v službi, v nevladni organizaciji, med prijatelji, na vidnih javnih mestih....

Podatke o podpisnikih vneseš v formular in ga oddaš po pošti na naslov:

Inštitut 8. marec
p. p. 1717
1101 Ljubljana

Obrazec (ANNEX-III-B-SI) za tisk in razmnoževanje, namenjen za ročno podpisovanje evropske državljanske pobude najdeš tukaj.  

 

Kako ga izpolnemo?
V obrazec vpisujemo z veliki tiskanimi črkami!
Obrazec je vseevropski, zato upošteva možnosti za več imen in priimkov na osebo in za različno dolžino le-teh, zato so na obrazcu lahko samo trije podpisi (dva pod krepkima črtama).

V prvi stolpec vpišemo svoje uradno ime, v drugi stolpec priimek, v tretji stolpec pri nas EMŠO, v četrti stolpec datum, v petega se podpišemo.

Grafike, vključno z letakom, pa najdete tudi v prilogi. Qr kode vodijo do spletne strani s povezavo na obrazec za podpisovanje evropske državljanske pobude. QR si shranite v slike na telefonu in imate enostaven način za deljenje povezave za podpis.

 


 Inštitut 8. marec iz Slovenije je pričel z vseevropsko kampanjo in dosegel, da je bila državljanska pobuda za varen in dostopen splav v EU tudi uradno registrirana s strani Evropske komisije. Tako se tudi uradno začenja kampanja zbiranja podpisov. 

 

Pri nas je pravica do splava zapisana v Ustavi že od osamosvojitve naprej, pred tem pa je bila od leta 1974 zapisana tudi v Ustavi SFRJ. Žal pa smo v Evropi izjema. V Inštitutu 8. marec so zagnali gibanje My voice, My Choice, s katerim so povezali posameznike, posameznice in organizacije iz Španije, Francije, Poljske, Finske, Irske, Hrvaške, Avstrije, da bi skupaj zaščitili reproduktivne pravice.

 

Leta po tem, ko je Evropa zatrjevala, da se na področju pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok ne da storiti nič, je skupina deklet in fantov iz majhne Slovenije našla način.

 

Vabimo vas, da se tudi vi pridružite vseevropski pobudi in gibanju My Voice, My Choice – Moj Glas, Moja Odločitev.

 

Zakaj? Več kot 20 milijonov žensk po vsej Evropi nima dostopa do splava. Nesprejemljivo je, da v nekaterih državah članicah Evropske unije, recimo na Poljskem, ženske še vedno umirajo, ker ne morejo opraviti splava. Da je v nekaterih državah, na primer v Avstriji in na Hrvaškem, splav finančno breme, ker njegovo opravljanje ni brezplačno. Da v nekaterih državah, denimo v Italiji, splav zaradi množičnosti ugovora vesti ni dostopen. Ženske so za opravljanje splava prisiljene prepotovati dolge razdalje ali poiskati druge nevarne alternative.

 


Preberite, kaj smo o teh vprašanjih že pisali na spletnih straneh Ženskega lobija Slovenije: 

 

Nekatere aktualne teme s področja enakosti spolov, o katerih moramo spregovoriti v času priprav na evropske volitve 2024 (zenskilobi.si)

 

Manifest Evropskega ženskega lobija ob prihajajočih volitvah v Evropski parlament 2024 (zenskilobi.si)

 

Zagovorniška skupina za pravične evropske volitve za ženske - pregled aktivnosti in predstavitev (zenskilobi.si)

 

Izjava ŽLS ob 50. obletnici svobodnega odločanja o rojstvih otrok (zenskilobi.si)

 

Ženski lobi Slovenije podpira kolegice na Hrvaškem v njihovem boju za ohranitev pravice do splava (zenskilobi.si)

 

Francosko ustavo dopolnili: "Nihče ne sme posegati v pravico do prostovoljne prekinitve nosečnosti in kontracepcije." (zenskilobi.si)

 

Protest pred španskim veleposlaništvom v Ljubljani (zenskilobi.si)

 

 

 

 

 

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka