Ženski lobi Slovenije obžaluje, da je Evropski parlament na zasedanju s sprejemom nezavezujoče resolucije Evropske ljudske stranke zavrnil Poročilo o spolnem in reproduktivnem zdravju ter pravicah, ki ga je predlagal Odbor za pravice žensk in enake možnosti.

 

Tako je Evropski parlament odločil, da je "oblikovanje in uveljavljanje politik o spolnem in reproduktivnem zdravju in pravicah ter o spolni vzgoji v šolah pristojnost držav članic". S sprejemom te resolucije v obliki amandmaja k poročilu je bilo le-to zavrnjeno. Na mednarodni dan človekovih pravic je Evropski parlament s proceduralnim postopkom onemogočil sprejem vsebinskega poročila, ki bi pomenilo pomemben prispevek k udejanjanju človekovih pravic v Evropski uniji.

 

Slovenske poslanke in poslanci Romana Jordan, Zofija Mazej Kukovič, Milan Zver in Lojze Peterle, člani Evropske ljudske stranke, so podprli resolucijo, zavrnili so jo Jelko Kacin, Ivo Vajgl, Tanja Fajon in Mojca Kleva Kekuš.

 

Slednja je v sporočilu medijem povedala: »Konzervativci in skrajna desnica oz. ekstremisti so to poročilo označili za razpravo za ali proti splavu in trosili veliko laži o sami vsebini poročila.

 

Vsekakor je nedopustno, da v 21. stoletju delamo korake nazaj ter ponovno odpiramo teme in pravice, ki so v veljavi že zadnjih 100 let! V resnici bi poročilo izboljšalo razmere na področju dostopnosti kontracepcije, spolne vzgoje v šolah, na področju zmanjšanja najstniške nosečnosti ter načrtovanja družine, ki ženskam omogoča, da se odločajo o številu otrok.

 

Posebna pozornost poročila je bila namenjena nasilju, ki je povezano s spolnimi in reproduktivnimi pravicami, kakor tudi preprečevanju in zdravljenju spolno prenosljivih bolezni in okužb.«

 

 

.....................

 

 

Pred glasovanjem je Ženski lobi Slovenije javno pozval evropske parlamentarke in parlamentarce, da glasujejo za poročilo o spolnem in reproduktivnem zdravju in pravicah.

 

 

 

 

 

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka