Aida Čorović, srbska feministka, je najprej zavrnila plačilo denarne kazni, ki ji jo odmerilo sodišče, ker je z jajci obmetavala slavilni mural, posvečen v Haagu obsojenemu vojnemu zločincu Ratku Mladiću, na protestu, ki ga je organizirala civilna družba v Beogradu, z zahtevo, da oblasti odstranijo ta sramotni "spomenik".

 

O sojenju in sodbi Aidi Čorović smo na spletnih straneh Ženskega lobija Slovenije že poročali. 


Pozvali so jo, naj se zglasi na prestajanje trimesečne kazni zapora. 

 

V Feministični antifašistični mreži FAM-a, katere soustanovitelj je tudi Ženski lobi Slovenije in ki povezuje antifašistične feministke v državah, ki so nastale iz nekdanje Jugoslavije, smo se odločile, da z akcijo solidarnosti z našo kolegico Aido Čorović zberemo denar (približno 850 evrov) za njeno kazen in jo poplačamo z objavo pripisa: Me vse smo Aida Čorovič!

 

Kazen je medtem plačala z donacijami državljanov, ki so podprli njeno dejanje, tako da Aida ne bo prestajala zaporne kazni. Akcijo zbiranja denarja za plačilo kazni sta sprožila nevladna FAM in društvo Krokodil. Tako smo aktivisti za pravice ljudi, prijatelji in znanci aktivistke Aide Ćorović, pokazali svojo solidarnost in podporo z zbiranjem denarnih sredstev in plačilom kazni, na katero je bila obsojena Aida. Zahvaljujoč individualnim donacijam državljanov iz Srbije, tudi iz Slovenije, regije, Evrope in sveta je bil denar zbran v manj kot 24 urah.


Zbrani denar, ki je ostal, bodo po napovedih usmerili v novoustanovljeni sklad za pomoč aktivistkam in aktivistom, ki bijejo enake bitke kot Aida.

 

Zaradi primera Aide Ćorović se je odzvala tudi Evropska komisija z oceno, da "mora pravosodje zagotoviti odgovornost za vojne zločine, ne pa za proteste proti poveličevanju vojnih zločincev".

 

Sramoto za tako sodbo prepuščamo tistim, ki so jo obsodili, namesto da bi odstranili mural, ki slavi vojnega zločinca Ratka Mladića.

 

 

 

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka