Pogovor zagovorniške skupine Za pravične evropske volitve s kandidatkami in kandidati vseh tekmujočih list je bil

8. maja 2024 v dvorani knjižnice Otona Župančiča v Ljubljani. 

 

Pogovor je povezovala novinarka Radija Slovenije, Tita Mayer.

 

V pogovoru so sedelovali_e:

 

Mojca Sojar in David Klobasa, Nsi
Klemen Belhar in Marike Grubar, Vesna
Nataša Sukič, Levica
Maša Kociper, Svoboda
Milan Brglez in Neva Grašič, SD
Urška Orehek, Pirati

 

Uvodoma je vse nagovorila Sonja Lokar, soustanoviteljica zagovorniške skupine, in med drugim dejala, da si bomo zapomnili vse, kar bodo v predvolilnem obdobju obljubili, in jih čez čas povprašali, kaj so storili za njihovo uveljavitev. 

 

Voditeljica pogovora, Tita Mayer je predstavila tematiko in vprašanja sogovornicam in sogovornikom, in dejala:

 

"Spregovorile, spregovorili bomo o bodočih nalogah evropske politike pri odpravljanju sistemskih virov diskriminacije in nasilja nad ženskami.

V vabilu na ta dogodek, ste prejeli vprašanje: na katerih področjih, ki jih opredeljuje Manifest Evropskega ženskega lobija, ste se pripravljeni najbolj angažirati in kako.
Kaj ste v programih vaših list zapisali glede enakosti spolov, ali bolj konkretno:

  1. Zagovorniška skupina Za pravične evropske volitve za ženske podpira pobudo Inštituta 8. marec in se pridružuje zbiranju zbiranju milijona podpisov evropskih državljank in državljanov za zagotovitev dostopa do brezplačnega splava za vse prebivalke EU, ki tega zdaj nimajo. Ste pobudo podpisala, podpisali? Ali na vaših prireditvah ljudi spodbujate, da oddajo svoj podpis za to pobudo? Kaj boste, ko nedvomno ta evropska državljanska pobuda pride v proces odločanja v EP, storile, storili – kakšno stališče boste zavzeli v zvezi s tem vprašanjem?
  2. Narašča delež žensk, zlasti tistih, ki opravljajo tradicionalna ženska opravila, od čiščenja do skrbi za otroke, bolne in obnemogle starejše. Mnoge med njimi so migrantke. Pravkar sprejeta Direktiva o platformnem delu je dober korak v pravo smer, vendar je potrebno še veliko dela za izboljšanje te direktive. Kaj je vaš predlog in kako se nameravate za to zavzeti v Evropskem parlamentu?
  3. Vsi vemo, da je mir prvi pogoj za enakost med spoloma. Kaj nameravate narediti, če boste izvoljeni, da bi se EU uveljavila kot učinkovita borka za obnovo mednarodnega reda, v katerem se vse države iskreno zavežejo k preseganju vseh konfliktov z diplomacijo, z miroljubnim urejanjem nakopičenih protislovij, in ne z vojno, in v ta prizadevanja enakovredno vključila tudi ženske?"

 

Prispevek  RTV SLO v večerni informativni oddaji ODMEVI 8.5.2024
https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/175044358?s=mmc&t=0

 

 

 

 

 

 

 


 

Vabilo:

 

Zagovorniška skupina "Za pravične evropske volitve za ženske" vas vabi na prvi javni pogovor pred evropskimi volitvami v juniju 2024.

 

Zagovorniška skupina je 8. marca 2024 v Hiši Evrope, ob podpisu našega memoranduma o uporabi zadrge (razporeditev kandidatk in kandidatov na kandidatne liste izmenično po spolu) in o vključevanju vidikov enakosti spolov v prihajajočo voililno kampanjo za evropske volitve, napovedala, da bo organizrala več dogodkov, kjer bi se vaše kandidatke in kandidati lahko javno opredelili tudi do vprašanj o bodočih nalogah evropske politike pri odpravljanju sistemskih virov diskriminacije in nasilja nad ženskami.


Prvi naš dogodek bo javni pogovor naše zagovorniške skupine s kandidatkami in kandidati vseh tekmujočih list.

 

Pogovor bo v sredo, 8. maja 2024 v dvorani knjižnice Otona Župančiča v Ljubljani, Kersnikova ulica 2, od 16.00 do 17.45.

 

Pogovor bo povezovala novinarka Radija Slovenije, Tita Mayer. 

 

Pretresali bomo naslednja vprašanja: 

 

1.  Na katerih področjih, ki jih opredeljuje Manifest Evropskega ženskega lobija, ste pripravljena, pripravljeni najbolj angažirati in kako, da bi:

  • zagotovili paritetno demokracijo in enako predstavništvo žensk;
  • usmerili ekonomsko neodvisnost žensk v smeri feminističnega ekonomskega modela;
  • izkoreninili vse oblike nasilja nad ženskami in deklicami, ki jih vzdržuje patriarhalni sistem;
  • končali neoliberalno in patriarhalno izkoriščanje teles žensk in deklic;
  • zagotovili ženskam telesno avtonomijo;
  • vključili ženske glasove v graditev miru;
  • omogočili ženskam, da postanejo sestavni del zelene in digitalne preobrazbe.

2.  Zagovorniška skupina Za pravične evropske volitve za ženske podpira pobudo Inštituta 8. marec in se pridružuje zbiranju zbiranju milijona podpisov evropskih državljank in državljanov za zagotovitev dostopa do brezplačnega splava za vse prebivalke EU, ki tega zdaj nimajo.

 

Ste pobudo podpisala,podpisali? Kaj boste, ko nedvomno ta evropska državljanska pobuda pride v proces odločanja v EP, storili, storila vi?

 

3.  Narašča delež žensk, zlasti tistih, ki opravljajo tradicionalna ženska opravila, od čiščenja do skrbi za otroke, bolne in obnemogle starejše. Mnoge med njimi so migrantke. Pravkar sprejeta Direktiva o platformnem delu je dober korak v pravo smer, vendar je potrebno še veliko dela za izboljšanje te direktive. Kaj je vaš predlog in kako se nameravate za to zavzeti v Evropskem parla mentu?

 

4.  Vsi vemo, da je mir prvi pogoj za enakost med spoloma. Kaj nameravate narediti, če boste izvoljena, izvoljen, da bi se EU uveljavila kot učinkovita borka za obnovo mednarodnega reda, v katerem se vse države iskreno zavežejo k preseganju vseh konfliktov interesov z diplomacijo, z miroljubnim urejanjem nakopičenih protislovij, in ne z vojno, in v ta prizadevanja enakovredno vključila tudi ženske?

 

Mogoče bosta vaši kandidatki in vašemu kandidatu, ki ju boste, upamo, delegirali na naš dogodek, v pomoč kratek pregled stanja na ključnih področjih evropskih politik enakosti spolov in Manifest
Evropskega ženskega lobija - Evropa na razpotju, ki je tudi vsebinsko vodilo pri delu naše zagovorniške skupine.


Prijazno Vas prosimo, da nam na email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. do 5.5. 2024. sporočite, katero kandidatko in kandidata z Vaše liste lahko pričakujemo.

 

V upanju na široki javnosti zanimivo razpravo Vas prijazno pozdravljamo vse soustanoviteljice zagovorniške skupine »Za pravične Evropske volitve za ženske«.
Sonja Lokar, dr. Milica Antić Gaber, dr. Živa Humer, Tea Jarc, Dr Jana Javornik, Tonja Jerele mag., Liana Kalčina, mag. Marta Kos, Mateja Malnar Štembal, Violeta Neubauer, dr. Alenka Verbole, Dušan Vučko, Katja Zabukovec Kerin in Mojca Žerak.

 


 

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka